Tekstil İşçileri Koordinasyonu, Rafi Tekstil’de çalışan kadın bir işçinin ustabaşı tarafından psikolojik tacize, mobbinge ve işten atma tehditlerine karşı fabrika önünde bir açıklama gerçekleştirdi.
Fabrikada daha önce yürütülen çalışmalarla işçilerin kısmi de olsa kazanımlar elde edildiğinin altını çizen Koordinasyon temsilcisi, birlik ve mücadele içerisinde hareket edildiğinde kazanımların artabileceğini vurguladı.
“Rafi Tekstil’de tacize, mobbinge ve işten atılmaya sessiz kalmayacağız” yazılı ozalitin açıldığı eylemde, “İşçi düşmanı Rafi Tekstil!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”sloganları atıldı.
Konuşmanın ardından açıklamayı okuyan Birgül Kaya, fabrika ustabaşısı Mehmet Zeki Dede tarafından daha öncede hakarete uğrayarak tehdit edildiğini söyledi. Özellikle kadın işçilere ve genelde de tüm işçilere uygulanan zorbalıkları teşhir edip, bunlara karşı onurluca mücadele etmeye karar verdiğini ifade eden Kaya, ‘Ne patronun ne de ustalarının işçilere baskı uygulama hakları yoktu ve olamazdı’ dedi.
Rafi Tekstil patronlarının hiçbir şey yapmaması karşısında Tektil İşçileri Koordinasyonu’nun desteği ile hukuki ve demokratik alanlarda hakkını arayarak mücadeleyi bir adım daha ileri taşımaya karar verdiğini vurgulayan Kaya, ‘Çalışma Bakanlığı’ndan işyerini yerinde denetim yapması talebinde bulunduğunu belirterek bakanlıktan gelen müfettişlerle görüşerek rapor tutturduğunu’ söyledi.
Kararlı bir duruşla hakkını ve onurunu savunduğu için 30 Ocak’ta işten akdinin feshedildiğini ifade eden Kaya, iş mahkemesine başvuruda bulunarak Rafi Tekstil yönetimine dava açtığını belirtti.
13 Ağustos 2018’de görülecek olan ilk duruşmaya tüm sendikaları, işçi örgütü ve derneklerini, kadın örgütlerini ve işçilerin sesine kulak veren tüm duyarlu basın emekçilerini de dayanışmaya çağıran Kaya, işçilere seslenerek ‘her türlü baskıya karşı sessiz kalınmamalı, en korktukları şeyi, yani birlikteliğimizi güçlendirelim’ diyerek kendisini yalnız bırakmayan emek güçlerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Aralarında İnşaat-İş’inde yer aldığı çok sayıda destekçi kurum ve sendikanın da katıldığı eylemde İnşaat-İş’te söz alarak açıklamada bulundu. 8 günde 7 kez gözaltı saldırısına uğramalarına rağmen direnişi kazanımla sonuçlandırdıklarını ifade eden örgütlenme sekreteri İsmail Şahin Karaduman, ‘bir kez daha gördük ki, direnmekten başka bir yol yok. Buradaki arkadaşlarımızın da Rafi Tekstil patronlarına diz çöktüreceğinden eminiz. Ayrı sektörlerde çalışıyor olabiliriz; ama yaşadığımız sömürü ve uğradığımız haksızlıklar neredeyse birebir aynı. Gerek asgari ücret üzerinden yatan sigortalarımız gerek iş cinayetlerine kurban gitmemiz gerekse de güvencesizleştirilerek geleceğimizin patronlar tarafından çalınmasıyla aynı kaderi yaşıyoruz. Tekrar sizlere ve örgütlü olduğunuz sendikaya güvendiğimizi belirterek Rafi patronlarına karşı kazanacağınıza olan inançla sizleri selamlıyoruz’ dedi.
Ayrıca Cumartesi öğlen 13’e kadar çalışılan fabrikada, eylem nedeniyle mesainin iptal edilerek tatil edildiği öğrenildi.
Eylem, diğer destekçi kurum ve kişilerin konuşmasının ardından sonlandırıldı.