‘Kazayı’ aşırı iş yükü getirdi



Geçen günlerde İzmir’de yaşanan ambulans “kazasının” arka planında aşırı iş yükü ve yorgunluk var


Uzun çalışma saatlerinin performans ölçümlerinin de basıncıyla yoğun bir tempoyla birleşmesinin ortaya çıkardığı tipik sonuçlardan birisi de artan iş cinayetleridir. Uzun saatler yoğun tempoyla gerçekleşen iş, işçinin dalgınlığına-dikkatsizliğine neden olabiliyor, bu da iş cinayetlerine davetiye çıkarabiliyor. Meslek hastalıklarından söz etmeyeyse gerek bile yok.

Geçtiğimiz pazartesi günü sağlık çalışanlarının İzmir’de yaşadığı trafik kazasının arka planında da bu gerçeğin olduğu açığa çıktı. Sağlık emekçileri arasında büyük üzüntüye neden olan İzmir’deki kaza, sabaha karşı saat 03.22’de meydana gelmişti. 24 yaşındaki Hazal Meral’in kullandığı ambulans, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde bir kamyona arkadan çarpmış, çarpmanın etkisiyle sürücü Meral ve Sema Öksüz araçtan fırlamış, sağ tarafta oturan 24 yaşındaki Esma Başkurt ise hayatını kaybetmişti.

Kazadan yaralı kurtulan Meral’in anlattıkları bu “kazanın” aşırı iş yükü ve buna bağlı olarak gerçekleşen yorgunlukla, dikkat dağınıklığıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

“Bugün çok yorulduk, gitmesek” demiş

Gazete Habertürk’ten Mert Neşet Muslu’nun haberine göre, kamyona arkadan çarpan ambulansın sürücüsü Hazal Meral’in, Şakran ile Torbalı arasındaki 110 kilometrelik mesafeyi gidip dönmek zorunda kalacakları hasta nakli öncesinde 112 Komuta Merkezi ile görüşerek, “Bugün çok yorulduk. Bizi oraya göndermeyin” dediği ortaya çıktı. Meral’in tüm ısrarlarına rağmen komutadaki kişinin “Sizden başka gidecek kimse yok” diyerek ambulansın yola çıkmasını istediği öğrenildi.

15’e yakın vakaya gitmişler!

Kazada yaşamını yitiren Esma Başkurt ile yaralanan Hazal Meral ve Sema Öksüz’ün gün boyunca 15’e yakın vakaya gittiği belirtildi.

Hasta yoğunluğunu karşılayacak bir personel istihdamı yapmak yerine sınırlı sayıdaki personele gücünün üstünde mesai yaptırmanın ya da mevcut personeli doğru koordine edememenin faturasının hastalara ve sağlık çalışanlarına çıkarılması neredeyse kaçınılmaz.

Sendika da böyle bakarsa!..

Habertürk’e Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Yönetimi adına konuşan Murat Kazan’sa sorunu sadece personelin koordinasyonundaki düzensizliğe ve bazı birimlerin gereksiz yere üst üste hasta sevkine gönderilmesine bağlayarak açıklıyor.

Soruna bu sınırlarda bakan sendikaların olmasının da bu iş cinayetlerinde belirleyici olduğunu ortaya koyarcasına…

Ayrıca Kontrol Et

Ekos İşçilerinden Sendika Düşmanlığına Karşı Fabrika Önünde Eylem

Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmeye başlayan işçiler, karşılarında patronun baskı ve tehdit hamlelerini buldu