LEYLA QASIM
13 Mayıs 1974‘de Kürt kadın savaşçısı Leyla Qasım Irak Baas rejimi tarafından katledildi.
O, yüzyıllardır köle halinde tutulan ulusunun özgürlüğü için başkaldırı yolunu seçti. 29 Nisan’da Bağdat Havaalanı’ndan uçak kaçırma sırasında beş arkadaşıyla birlikte yakalandı. O, Kürt kadın gerillalarının önderlerinden biridir.
DÖRTLERİN GECESİ
17 Mayıs 1982 tarihinde Ferhat Kutay, Eşref Anyık, Necmi Öner, Mahmut Zengin Diyarbakır zindanında kendilerini yakarak, bedenlerini direniş meşalesi yaptılar.
12 Eylülcü faşist vahşet Diyarbakır zindanını tam bir Nazi kampına çevirmişti. Bu ortamda boy gösteren teslimiyeti kırmak için, önce Mazlum Doğan koydu kendini ortaya Newroz günü. O’nu Ferhatlar izledi.
Dört yiğit yurtsever bedenlerini saran alevlerin içinden şöyle sesleniyorlardı diğer tutsaklara: “Ateşi yakın, ateşi… Su dökmeyin… Su döken haindir… Bu bir siyasi eylemdir. Eylemi kırmayın.”
DEVRİME BAŞ KOYUŞUN ADI
18 Mayıs 1973 günü TKP/ML örgütünün kurucusu ve önderi İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi. Kendini devrime adama, yiğitlik ve militanlık özellikleriyle 12 Mart devrimcilerinin başlıca karakteristik özelliklerinin seçkin temsilcilerinden olan İbrahim Kaypakkaya, işkencede “ser verip sır vermeme” tavrıyla ülkemiz devrimci hareketinde bir simge oldu. Onun işkence tezgahlarında sergilediği bu soylu direnişçi tutumu TİKB’li komünistler daha sonra “örgüt tavrı” haline getirerek bir üst düzeye yükselttiler.
İbrahim Kaypakkaya’nın tavrı, işkencecilerin yüzlerine haykırdığı şu sözlerde en iyi ifadesini bulur:
“Esasen biz komünist devrimciler prensip olarak siyasi kanaatlerimizi ve görüşlerimizi hiçbir yerde gizlemeyiz ancak örgütsel faliyetimizi, örgüt içinde bizimle beraber çalışan arkadaşlarımızın ve örgüt içinde olmayıp bize yardımcı olan şahıs ve grupları açıklamayız.”
FEVZİ ASLANSOY
1976‘nın 18 Mayıs’ında ise TİKB önceli grubun yürekli militanlarından Fevzi Aslansoy polisin sivil faşistlerle işbirliği içinde kurduğu pusuda kurşunlanarak öldürüldü. Suruçlu bir Kürt devrimcisi olan Fevzi Aslansoy, Ankara öğrenci gençlik hareketinin önder ve militan kadrolarındandı. Sessiz ve mütevazı görünümünün arkadında mangal gibi bir yürek ve güçlü bir sınıf kini taşıyordu.
SERDAR YILMAZ
TİKB militanı Serdar Yılmaz da Mayıs ayında ölümsüzleşti.
Örgütçü özellikleriyle öne çıkan Serdar, işçi ve emekçilerle ilişki kurma ve onları mücadeleye kazandırmada örnekti. Alçakgönüllü, fedakar, çok çalışkan ve ısrarlı bir örgütçüydü Serdar Yılmaz. Kartal’da Yıldırım düşmesi sonucu öldü.
HÜSEYİN CEVAHİR
31 Mayıs 1971 tarihinde THKP/C önderi Hüseyin Cevahir İstanbul Maltepe’de şehit düştü. Hüseyin Cevahir, Mahir Çayan ile birlikte kaldıkları evden güvenlik nedeniyle ayrılırken kötü bir tesadüf sonucu karşılaştıkları devlet güçleriyle önce sokak sokak çatıştılar. Geri çekilme sırasında girdikleri bir evde kuşatıldılar. 51 saat süren kuşatma boyunca teslim olmayı sürekli reddettiler. Düzenlenen operasyon sonucunda Hüseyin Cevahir silahı elinde vuruşarak şehit oldu. Mahir Çayan ise ağır yaralı olarak tutsak düştü.
NURHAK DİRENİŞİ
Hüseyin Cevahir’in katledildiği gün THKO önderlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan Nurhak’ta şehit düştüler.
Deniz Gezmiş ve diğer yoldaşlarının idamını engellemek amacıyla Malatya Kürecik’teki Amerikan üssünü basmaya giden THKO’lu devrimciler ihbar üzerine jandarma tarafından kuşatıldılar. Onlar “teslim ol” çağrısına silahlarını ateşleyerek yanıt verdiler. Ama içine düştükleri hain çemberi yaramadılar.