Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun ( ITUC ) Küresel Haklar Endeksi Raporu’nda Türkiye işçi hakları açısından aralarında Bangladeş, Kamboçya, Kolombiya, Suudi Arabistan’ın da olduğu en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde hakların herhangi bir garantisi yok.
ITUC’un 2018 Küresel Haklar Endeksi Raporu yayımlandı. ITUC Küresel Haklar Endeksi 2018, 142 ülkeyi uluslararası kabul gören 97 kritere göre sıralayarak, hangi ülkelerde işçi haklarının hem yasalarda hem uygulamada en iyi şekilde korunduğunu değerlendiriyor.
DİSK’in paylaştığı rapora göre, ifade özgürlüğü ve gösteri özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar, işçi hakları savunucularına yönelik kitlesel tutuklamalar ve gözaltıların önünü açıyor. ITUC Küresel Haklar Endeksi 2018’e göre, “demokratik alan daralıyor ve şirketlerin başıboş açgözlülüğü” artıyor. Rapora göre;
*Keyfi gözaltı ve tutuklamaların olduğu ülkelerin sayısı 2017’de 44 iken bu sayı 2018’de 59’a ulaştı,
*İşçilerin fiziksel şiddetle karşılaştığı ülke sayısı yüzde 10 arttı (59’dan 65’e yükseldi),
*Ülkelerin yüzde 87’si grev hakkını ihlal etti
2017 yılına kıyasla 2018 yılında hak ihlallerinde bulunan ülke sayıları;
*Düzensiz hak ihlalleri 12’den 13’e
*Tekrar eden hak ihlalleri 21’den 23’e
*Sistematik hak ihlalleri ise 34 ülkeden 38’e yükseldi
Türkiye, Kazakistan ve Belarus, bağımsız sendikalara yönelik devlet baskısının en fazla olduğu ülkeler olarak listelenirken, OHAL nedeniyle işten çıkarmalar, KESK, DİSK ve TÜMTİS üyelerine yönelik tutuklamalar da raporda yer aldı.
2017 Küresel Haklar Endeksi Raporu’nda işçi hakları konusunda en kötü 10 ülke, Bangladeş, Kolombiya, Mısır, Guatemala, Kazakistan, Filipinler, Katar, Güney Kore, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralanmıştı.