Bilim ve teknolojinin kapitalist tarzda üretimi gelişip genişledikçe bu alanda çalışan işçiler de kötü çalışma koşullarına karşı örgütlülüklerini yaygınlaştırıyor, mücadeleyi yükseltiyorlar.
Güney Kore’de, HP ve Microsoft çalışanlarından sonra, Ekim 2017’de “Oracle Kore” işçileri de ağır iş koşulları ve düşük ücretlere karşı sendika kurdular. Acil sorunların çözülmesi için patronlarla görüşmeler yapan işçiler, patronların sendikayı tanımama ve 10 yıldır dondurulmuş ücretlerin yükseltilmesi konusunda adım atmaması üzerine 16 Mayıs’ta greve çıktılar.
Uniglobalunion.org’un bildirdiğine göre, şirkette 600 üyesi bulunan sendikanın yaptığı grev oylamasında işçilerin yüzde 92’si “Evet” dedi. Başlangıçta 3 günlük olarak planlanan grev, patronların geri adım atamaması ve “Grevi bitirin” dayatması nedeniyle 1 ayını doldurdu.
175 ülkede faaliyet gösteren Amerikan BT (Bilişim Teknolojileri) tekeli Oracle özellikle “Cloud” (Bulut) ve altyapı hizmetleri üretiyor.
Güney Korede’ki Oracle işçileri haftada ortalama 80-100 saat çalıştırılıyorlar! Ve bu denli uzun iş günlerine rağmen fazla mesai ücreti almıyorlar! Üstelik ücretleri son 10 yıldır dondurulmuş durumda. Ayrıca şirket 2017 işçiyi haksız biçimde işten attı.
Oracle, dünyanın en büyük yazılım tekellerinden biri ve 2017 yılında 9 milyar dolardan fazla karı cebe indirdi. Oracle’ın kurucu ortağı ve şimdi de yönetim kurulu başkanı olan Larry Ellison, dünyanın en “zengin” sekizinci burjuvasıdır!