Yaklaşık 3 senedir Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 5’i tutuklu 52 sanıklı ceza davasında savcılık mütalaasının ardından savunmalar veriliyor. Ceza davasının birinci gününde müşteki avukatlarının beyanlarını sunmasının ardından tutuklu sanıklar Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun savunmalarını tamamlamış ve mahkeme heyeti duruşmayı bugüne ertelemişti.
Yangın için önlem olarak yangın tüpü aldık
Davanın ikinci gününde tutuklu sanıklardan İşletme Müdürü Akın Çelik’i 230 sayfalık savunmasını mahkeme başkanına slayt eşliğinde yaptı. Tutuklu sanık Çelik savcılık mütalaasına karşı yaptığı savunmada, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Madendeki sensörlerin bozuk olup gerekli tedbirlerin alınıp alınmamasına, madendeki havalandırma sistemiyle alakalı teknik bir sunum yapan Çelik, sensörler ve havalandırmalar ile ilgili üzerine atılan suçlamaları kabul etmedi.
Akın Çelik bu denli büyük bir yangın öngörmediklerini belirtti. Olası yangınlar için ise önlemler aldıklarını iddia eden Çelik şunları söyledi.
Yangın tehlikesine karşı ocak içerisine kritik gördüğümüz yerlere yangın tüpleri yerleştirdik, yangın çıkarsa söndürmek için su hattı çektik, trafoları bir şey olursa haberimiz olsun diye trafoların oraya yangın sensörü koyduk.
Yargılama aşamasında şirketin yangın riski bulunan eski üretim alanlarını kontrol etmediği, kızışma denilen yangınlar için hiçbir önlem almadığı açık yangınlar için ise konulan yangın tüplerinin hiçbirinin çalışmadığı, yine yangın durumunda işçilerle haberleşmek ve tahliyeyi bildirmek için bir merkezi alarm ve haberleşme sistemlerinin olmadığı, yangın başladığında hiçbir yetkilinin işveren korkusundan madeni tahliye yetkisini kullanmadığı ortaya çıkmıştı.
Ailelerden tepki
Aileler işçiler için çalışmayan yangın tüpü koyan, trafoları korumak için ise yangın sensörü koyduklarını söyleyen Çelik’e tepki gösterdi. Mahkeme başkanının ailelere uyarılarının ardından duruşmaya devam edildi.
Çelik: Madende yangın olabileceğini öngörmedik
Çelik kendisinin bile olayın nasıl geliştiğini hala anlayamadığını belirterek şunları söyledi:
Bu işin böyle olabileceğini düşünemedik. Ben halen ne olduğunu bilmiyorum. Bir çoğumuz öngöremedik. Halen de öngörebilmiş değiliz. Bu metan, çamur yanması veya başka bir şey olması ihtimali olan bir yer değil. Öyle bir noktadaki, bunu çözebilmiş de değiliz. B panosu metan riski olmayan bir bölge. Kömür yangını riski veya kömür posası riski her ölçüm bölgesinde olabilecek risktir. Fakat biz buna tedbir almıyor değiliz. Alınan tedbirler var.
Bunun üzerine mahkeme başkanı, Çelik’e, “Yer altında maden ocağında her yerinde ve her an yangın meydana gelme ihtimali var. ‘Burada yangın çıkmaz’ diye bir kabul mümkün müdür. Yer altında maden ocağında en büyük risk yangındır. Zonguldak’ta banttan çıkan yangın var. Literatürde yangın çıkma var ama ‘burada bir yangını öngöremedim’ diyorsunuz. Göreviniz bunu öngörmek değil mi.” diye sordu.
Çelik ise çıkan yangını öngöremediğini tekrarladı.
Bunun üzerine mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. Aranın ardından Çelik savunmasını tamamladı. Çelik’in ardından İsmail Adalı söz aldı. Adalı savunmalarını tamamladı. Duruşma yarın (21 Haziran) Ertan Ersoy’un savunmaları ile devam edecek.
Toplumsal Hukuk