Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 3 Ağustos Kadın Soykırım Günü eylem programını açıkladı.
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 3 Ağustos Kadın Soykırım Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem programına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.
Açıklamayı yapan platform üyesi Şükran Mızrak, 3 Ağustos 2014 tarihinde resmi rakamlara göre 5 bin Şengalli’nin DAİŞ tarafından katledildiğini hatırlattı. Şükran, ardından katliamın yıldönümünde gerçekleştirecekleri eylem programını paylaştı.
1 ve 3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklere dair planlama şu şekilde:
* 1 Ağustos: Panel, seminer ve resim sergileri ile katliama dikkat çekilecek.
* 2 Ağustos: Twitter’da saat 20.00’da, “#3ağustos” hastagi ile gündem oluşturulacak.
* 3 Ağustos: Katledilenler anısına Saat 11.00’da 1 dakikalık sessiz eylem yapılacak. Ardından basın açıklaması yapılacak.
Ne olmuştu?
IŞİD, Haziran 2014 tarihinde Irak’ın Musul kentine saldırarak bu kenti ele geçirdikten sonra Ağustos ayında Kürt bir dini azınlık olan ve dini Zerdüştlüğe dayanan Êzîdîler’in yaşadığı Şengal’e yöneldi. Ağustos 2014 tarihinde Şengal’i ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) binlerce Êzîdîyî öldürdü, binlerce kadın ve çocuğu ise esir olarak götürdü, Êzîdî mabetlerin yakıp yıktı, direnenleri infaz etti, yerel halka bağlılık yemini etmeyi ya da öldürülmeyi dayattı.
Êzîdî kadınlar IŞİD tarafından ‘savaş ganimeti’ sayılarak çeşitli Arap ülkelerinde köle pazarlarında satıldı, tecavüze uğradı ve katledildiler. Üç bine yakınının ise halen IŞİD’in elinde esaret altında olduğu tahmin ediliyor.
Êzîdîler, Şengal’de yaşadıklarını, daha önceki katliamların bir devamı olarak nitelendirip, “73. Ferman” diye adlandırıyor.
Şengal Dağları’na kaçan 50.000 Êzîdî yiyeceksiz, susuz ve hiç bir tıbbi yardım almadan su kaybı ve açlıkla yüz yüze kaldı.
Şengal’den kaçmayı başaranların bazıları YPGliler’in açtığı koridor ile Suriye’ye geçerken, bazıları Irak Kürdistan Bölgesi’ne ve bazıları da Türkiye’ye kaçtı. Türkiye’ye gelenlerin büyük bölümü o dönem DBP’li olan belediyelerin kurduğu kamplara yerleştirilirken bir kısmı da AFAD tarafından oluşturulan kamplara kondu.
Süreç içerisinde Êzîdîler içinde Avrupa’ya gidenler ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne dönenler oldu, bir kısmı ise Türkiye’deki bu kamplarda kaldı.
Daha sonra belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte bu kamplar bir süre DBP’nin ve bölgedeki vatandaşların desteğiyle ayakta kalsa da, 2017 Şubat ayında boşaltılarak Şengalli Êzîdîler tümden AFAD kamplarına alındı.
AFAD kamplarında kalan Êzîdîler ise aynı yılın Ağustos ayında ‘Siz burada misafirsiniz, miadınız doldu’ denilerek kovuldu.