Süperpak grevi 33. gününde



Selüloz-iş’in örgütlü olduğu Süperpak’ta 20 Haziran’da başlayan grev işçilerin direnciyle 33. gününde devam ediyor


Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Avusturya menşeili MM Packing-Süper Pak Ambalaj’da ücretlerin yükseltilmesi ve brüt ücret üzerinden yapılan anlaşmanın iptal edilmesi talepleriyle 20 Haziran’da başlayan grev 33. gününde, işçilerin direnciyle devam ediyor.

Türkiye’de Gaziantep, Karaman ve İzmir-Torbalı’da faaliyet gösteren şirketin ülke içindeki merkez üretim birimi Torbalı işletmesi… Burada 120 işçi çalışmakta, Karaman ve Antep fabrikaları da dahil edildiğinde toplam işçi sayısı 250’yi bulmaktadır.

250 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri Ocak ayında başladı. O tarihten bu yana işçilerin talep ve beklentilerini karşılayacak bir sonuca ulaşılamadı.

Grevi tetikleyen esas neden ücretlerin arttırılmaması. Fabrika yönetimi toplu sözleşmeyi kapsayan 2 yıllık süre için işçilere sıfır zam bildirimi yapmış, sonradan devreye giren sendika yöneticileriyle yapılan ilk görüşmede de bu tutumunu sürdürmüştü.

Bunun üzerine görüşmelere ara verilmiş ve sendika öncülüğünde grev kararı alınmıştı.

Grevin başlamasından 15-16 gün sonra işletme yönetimi sendika temsilcilerine görüşme talep etmiş ve fakat görüşme tarihi yaklaştıkça talepte bulunan yöneticiler görüşmekten vazgeçmişler.

Torbalı’daki fabrikada çalışan 120 işçiden 105’i grevde. Bu süreçte alınan lokavt kararı nedeniyle fabrika içinde sadece birkaç kişi var. 15 taşeron işçi bile fabrikaya getirilmedi. Üretim tamamen durmuş vaziyette. Fabrika adeta bomboş… Sadece kapıdaki grevci işçiler ve güvenlik görevlisi var.

Bizim izlenimlerimize göre grev beklenen ve işçilerin umut ettiği 40-45 günlük süreden daha uzun sürecek. Sendika grevi genişletmek ve bölgedeki diğer çalışanlardan destek almak ve grevin başarısı adına politika üretememektedir. Bu da işçilerde grevin başarıyla sonuçlanacağı umudunu köreltmekte, sendikaya olan inancı zayıflatmaktadır.

Grevi ziyaret edip, görüştüğümüz işçiler kendilerine destek olunmamasından şikayetçiler. İşçiler bu şikayetlerini, “Evet gelen giden eksik olmuyor, fakat bizim bundan fazlasına ihtiyacımız var. Sesimizin daha güçlü duyulacağı ve toplumda karşılık bulacağı eylemlerin geliştirilmesinde desteğe ihtiyacımız var” şeklinde şeklinde edile getiriyorlar.

Aynı işkolunda ve aynı sendikaya bağlı yakın bir işletme olan Form Mukavva Ambalaj’da geçen sene işçilerin kazanımıyla 45 günde biten grev, Süper Pak işçilerini cesaretlendirmiş ve mutlak zafer inancıyla greve başlamalarında bir kılavuz olmuş görünüyor. Ne var ki 1 ayı geçen direnişlerinde işçiler dirençlerini yavaş yavaş yitirmekteler, umutsuzluğa düşmekteler. Bunda kendilerince birkaç göstergeyi belirleyici seçmişler.

Mesela Form Ambalaj’da grev boyunca yöneticilerin fabrikada olduğunu, fakat kendi grevleri döneminde  ilk haftadan sonra hiçbir yöneticinin fabrikaya gelmediğini belirtiyorlar. Buna benzer başka kıyaslamalar da yapıyorlar…

Fakat bu kıyaslamalara ve uzayan grevin yarattığı yorgunluklara rağmen İşçiler 2 yıllık sözleşmede 475 lira net zam ve brüt ücret anlaşmasının geri alınıp, net ücretle devam etmeyi ve ikramiyelerinin iyileştirilmesi taleplerini ısrarla savunmaktalar.

Çevreden destek ve seslerinin duyulması amacıyla 19 Temmuz’da ilçe merkezinde topluca pankart açıp broşür dağıttılar. Bu eylemi yerelde farklı zamanlarda kurulacak pazarlarda sürdüreceklerini ifade ettiler.

İzmir’den Alınteri okuru işçiler

Ayrıca Kontrol Et

Almanya: Metalde İşçiler Hiçe Sayıldı

Metal-elektro alanında TİS görüşmelerinin dördüncü turunda sendika patronlarla geri bir noktada uzlaştı