İngiltere’de çoğunluğunu Asyalı kadın emekçilerin oluşturduğu Grunwick grev ve direnişinin bitmesinin üzerinden 40 yıl geçti.
20 Ağustos 1976’da Grunwick Fabrikası’nda altı Asyalı kadın işçi, bir grup işçinin işten çıkarılmasını protesto etmek için eyleme geçti. Grevciler ırkçı ve cinsiyetçi tacizlere ve yoksulluk ücretlerine meydan okudular.
2 Eylül’de, Kuzeybatı Londra’da Willesden’de bir film banyosu tesisi olan Grunwick’de 137 işçi greve katıldı. Sendika kurma hakkı ve sendikanın patronlar tarafından tanınmasını istediler. Bu yüzden işten çıkarıldılar.
Jayaben Desai tarafından liderlik edilen ve 2 yıl süren grev, insan hakları ve onuru için yaygın bir dayanışma hareketine dönüştü.
Grev, aynı zamanda, kötü ünlü özel polis birimi olan “Özel Devriye Grubu” SPG’nin “endüstriyel bir anlaşmazlığa” müdahil olduğu ilk hareket oldu. İşçiler, kendilerine saldıran özel polis güçleriyle çatıştılar.
İki yıl süren grev şiddetli bir biçimde bastırıldı. Yüzlerce insan tutuklandı. Grev “başarısız“ olmuştu ama, Asyalı göçmen kadınların ırkçılığa karşı mücadelesi önemli bir miras bıraktı.
27 Aralık 2010 tarihinde, 77 yaşında hayatını kaybetmiş önder bir işçi kadın, Grunwick direnişinin lideri Jayaben Desai, Grunwick patronlarının suratına söylediği şu sözler akılda kaldı:
*Burası bir fabrika falan değil, bir hayvanat bahçesi. Hayvanat bahçelerinde birbirinden değişik hayvanlar vardır. Bazıları etrafınızda dans eden maymunlardır, bazılarıysa kafanızı koparacak olan aslanlar. Biz o aslanlarız sayın patron!“
Grunwick grevcilerinin gösterdiği yolda, bugün siyahi ve göçmen işçiler, tıpkı İngiltere’de olduğu gibi dünyanın dört yanında, güvencesiz ve sendikasız çalışma, taşeronluk ve özelleştirme ile mücadelede ön saflarda savaşmaya devam ediyorlar.
Kaynak: Waronwant.org