Eğitimde kriz yönetimi: Daha fazla piyasalaşma



“İtibardan tasarruf olmaz” diyenler kriz tedbirleri kapsamında hangi tasarruflara gideceklerini eğitim bütçesinde yapılan yüzde 18’lik kesintiyle gösterdiler


Ağzını her açtığında “kamuda tasarrufa gideceğiz” diye başlayan AKP’li devletin kriz yönetiminin, işçi ve emekçilerin eğitim-sağlık-ulaşım gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan devlet harcamalarında daha fazla tasarrufa gitmek anlamına geldiği net. Nitekim bu, yapılan kısıtlamaların niteliğinden de anlaşılıyor.

Beyaz Saray”daki israfı “itibardan tasarruf olmaz” gibi tarihe geçecek bir sözle savunan AKP’li Cumhurbaşkanı’nın dümende olduğu devletin “tasarruftan” sadece bizlerin vergileriyle oluşturulan bütçenin giderek küçülen bir kısmından bizim yararımıza yapılanları da tümüyle ortadan kaldırmak olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinde yapılan yüzde 18’lik kesintiyle ortaya konuldu.

Gerek “yerli” gerekse uluslararası burjuvalara ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilerden çıkarmanın, tüm birikimi patronları ihya etmeye harcayacağının andını içen AKP’li Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konacak eğitimdeki tasarruf tedbirlerinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, eğitim için hazırladığı tasarruf paketinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın  elinde maaşlar hariç kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 liranın 2 milyar lirası “tasarruf tedbirleri” kapsamında kesildi.

Bunun anlamı devlete ait okullara-yurtlara tek bir çivi çakılmayacağı, tüm harcamaların ailelerin sırtına yükleneceği, yeni okul yapımlarının durdurulacağı ve aslında zaten piyasalaşan eğitimin daha fazla piyasalaştırılacağıdır.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre; MEB’in kemeri yüzde 18 ‘sıkılırken’, okulların onarımlarından, yeni okul yapımı için kamulaştırma giderlerine kadar pek çok kalemde kesinti yapıldı.

Burs ve yurtlardan 123, özel okula teşvikten 75 milyon lira!

Okul öncesinden liseye kadar öğrencilerin ailelerine verilen burslardan 20 milyon lira, devlet parasız yatılı öğrencileri için yine ailelerine verilen pansiyon yardımından 103 milyon lira kesilmesi ise dikkat çekti. Özel okula gidecek öğrenciler için ayrılan 1.2 milyar TL teşvikten 75 milyon TL kesinti yapıldı.

Altyapı çalışmalarında da kesinti

Tasarruf kapsamında, büyük kesinti kararlarından biri de okulların her türlü altyapı giderleri ve alımlarıyla ilgilenen İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı için alındı. Okullar için hammadde, her türlü ürün alımları; yeni okul yapımı için kamulaştırma, satın alma, ayni hak tesisi ve okulların büyük bakım-onarımları için ayrılan bütçeden 145 milyon TL kesildi.

 

Ayrıca Kontrol Et

10 Ekim Katliam’ında Ölümsüzleşen İnşaat-İş Kurucularından Tekin Aslan’ın Mezarı Başındaydık

10 Ekim Katliamı’nın 9’uncu yılında İnşaat-İş’in çağrısıyla kurucularından Tekin Aslan’ın mezarı başında yapılan anmada onlarda cisimleşen değerlerin mücadele içinde üretileceği vurgulandı. Tuzla’daki anmanın ardından Tayfun Benol’un Başıbüyük’teki mezarına geçildi