İşçilere mezar olan şantiyeler için 24 saatlik çalışma izni!



İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, aralarında üç kişiye mezar olan Nuhoğlu Yeditepe Konutları şantiyesinin de bulunduğu 7 şantiyeye “kamu yararı” iddiasıyla 24 saatlik çalışma izni verdi.


Hızlı çalışma tempoları ve alınmayan işçi sağlığı-güvenliği önlemleri nedeniyle iş cinayetlerinin bitmediği inşaat işkolunda bir de 24 saatlik çalışma izinleri veriliyor. Bu şekilde çalışmanın iş cinayetlerini nasıl tırmandıracağı açık. Hafriyat kamyonlarının neden olduğu cinayetlere ya da çalışmanın çevrede yarattığı en hafifinden gürültüye değinmiyoruz bile…

Bu izinlerden biri de Nuhoğlu tarafından yapımı devam eden İzmir’deki Yenitepe Konutları şantiyesine verildi. Bu şantiye ağır çalışma koşulları, alınmayan önlemler nedeniyle şimdiye kadar biri işçi ikisi çocuk üç kişiye mezar olmuş, çok sayıda işçinin de yaralandığı bir şantiye.

Evrensel’den Metehan Ud’un haberine göre İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu aralarında Nuhoğlu’nun Yeditepe Konutları şantiyesi de bulunan yedi şantiye için “kamu yararı” iddiasıyla 24 saatlik çalışma izni verdi.

Geçtiğimiz haftalarda toplanan İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, inşaat şirketlerinin başvurularını değerlendirdi. Yapılan dokuz başvurunun yedisine kurul, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğince 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verdi.  İzin verilen inşaat şantiyelerin arasında bir tanesi ise dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları adı altında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yapılan Yenitepe Konutları de izin alan projeler arasında. Alınmayan iş güvenliği önlemleri noktasında sicili kabarık olan biri işçi, ikisi çocuk 3 kişiye mezar olan ve çok sayıda işçinin yaralandığı şantiyeye de daha uzun saatler çalışma izni verildiği ortaya çıktı.

Yayınlanan duyuruda “İller Bankası A.Ş. İzmir Bölge Müdürlüğü’nün 10.07.2018 tarihli yazısı ile bildirilen, Nuhoğlu-Alt ve Üst Yapı-Aybar Adi Ortaklığı tarafından yükleniciliği üstlenilen, Karabağlar İlçesi, 11334 ada, 1 parsel, 11336 ada, 1 parsel ile belirlenen alanda inşaatı devam eden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına süreli olarak teslim zorunluluğu bulunan inşaat için, Nisan 2019 tarihine kadar 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verilmesi talebi görüşülmüş olup; kamu yararı bulunduğundan uygun olduğuna oy birliği karar verilmiştir” denildi.

Bölgenin planları mahkemelik

Karabağlar’ın Limontepe ve Cennetçeşme bögelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapı rezervi maksatıyla boş alanda başlatılan bina yapımı çalışmalarının kapsamında inşaatı devam eden 1500 konutun 750’sinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankasına teslim edilecek. Geriye kalanlar ise Nuhoğlu İnşaat tarafından ‘lüks konut’ olarak satışa çıkarıldı. Bölge halkının alanın imar planlarına karşı açmış olduğu dava ise devam ediyor.

Şantiye bir işçiye, iki çocuğa mezar oldu

Söz konusu şantiyede 19 Temmuz günü yaşanan iş cinayetinde Mehmet Çelik isimli işçi cinayeti sonucunu yaşamını yitirmişti. Projenin teslim tarihine yetiştirmek için çalışmaların hızlandırıldığı şantiyede altlı üstlü çalışma esnasında gerekli iş güvenliği önlemleri alınmamış beşinci kattaki gaz beton parçaları Mehmet Çelik’in üzerine düşmüştü. Çelik, yerde yaşam mücadelesi verirken şantiye şefleri çalışmaları sürdürmüştü. 14 Ocak tarihinde ise şantiyenin yakınlarındaki evlerde yaşayan 5 ile 7 yaşındaki Tencirlioğlu kardeşler reklam panosu için açılan yağmur suları ile dolu çukura düşmüş, yaşamını yitirmişti. Yine Şubat ayında yaşanan iş kazası sonucunda yaralanan Murat Örenkeya isimli işçi göremez hale gelmişti.

Oda ölüm göz göre göre geldi dedi

İş cinayetinin ardından İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu bölgede yaptığı incelemelerin ardından açıklamada bulunmuştu. Şantiyede iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunun ifade edildiği raporda “Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine belirtilen hususlara yeterince dikkat edilmediği, yukarıdan düşme ihtimali olan malzemeleri tutmak için gerekli olan güvenlik ağlarının bulunmadığı, bina girişinde yüksekten düşebilecek malzemelerin işçilerin başına düşmesine engelleyici kapalı geçit bulunmadığı, atık malzemelerin binadan tahliyesi için moloz kaydırağının bulunmadığı görülmüştür” denilmişti. Raporda göz göre göre bir emekçinin ölümüne neden olduğu vurgulanmıştı.

Çevre ve şehircilik bakanlığı sessiz

Odanın raporunun ardından herhangi bir şekilde açıklama yapmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Evrensel’in sorularını da cevapsız bıraktı. Bakanlık, “Şantiyede müfettişleriniz incelemede bulundu mu?” ve “Taşeron şirketler hakkında yaptırım uygulayacak mısınız?” sorularının karşılığında şantiyenin sorumluluğunun İller Bankası’nda olduğunu cevabını verdi. Nuhoğlu İnşaat ise gazetenin sorularına hiç bir şekilde cevap vermedi.

Ayrıca Kontrol Et

Polonez İşçileri Serbest Bırakıldı: Ters Kelepçe İşkencesi, Küfür ve Hakaret, Araca Vurma…

Bu sabah işkence ve küfürler eşliğinde ters kelepçeyle gözaltına alınan Polonez işçileri serbest bırakıldı. İşçiler, eylemlerine devam edeceklerini ifade ederek "Yılmak yok" dedi. Serbest kalan işçiler yeniden fabrika önüne giderken tüm Türkiye’den destek istediler