Şimdiye kadar kriz dışardan, kur artışları biçiminde izleniyordu adeta. Çekilen “milli” tiratlar eşliğinde dışsallaştırılarak seyredilirken, ceplerdeki deliğin yavaş yavaş büyüdüğü farkedilmiyordu. Ekonomik krizin işçi ve emekçilerin gündelik hayatlarının içinde patlaması dönemineyse asıl şimdi giriyoruz. TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon rakamlarında bile aklımıza gelebilecek tüm tüketim kalemlerine, temel toplumsal ihtiyaçlara yansıyan enflasyon rakamları çarpıcıydı.
O raporda enflasyondan en az etkilenen kalemin taze ve kuru gıda olduğu söyleniyordu. Fakat bunun böyle olmadığını çarşı Pazar fiyatlarından biliyoruz. Mesela en ucuz meyvenin 5 TL’nin altına düşmediği bir fiyat skalasıyla karşılaştık yaz boyunca. Fakat şimdi gıda üreticilerinin yaptıkları açıklamalar gıdadaki asıl fiyat fırlamasını Eylül-Ekim dönemlerinde daha çıplak hissedeceğimizi gösteriyor.
Dünya Gazetesi’nden İmam Güneş’in gıda üreticileriyle yaptığı görüşmelerle hazırladığı haber bu açıdan çarpıcı.
Haberde gıda üreticilerinin önümüzdeki dönemde yeni zamların kapıda olduğunu belirttikleri, döviz artışıyla ithal ürünlere gelen zammın yerli ürünlerin fiyatlarında da artışı tetikleyeceği belirtiliyor.
Gıdadaki enflasyonun etkilerinin önümüzdeki aylardan itibaren daha net göreceğimizi söyleyen Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, özellikle Yİ-ÜFE’deki artışın yüksek olduğuna ve pazara henüz yansımadığına dikkat çekti. Buradaki zammın kendisini gelecek ay göstereceğini belirten Göksu, “Yüksek kur ihracata teşvik ediyor” diyor.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, enflasyondaki artışın yüksek belirsizlik ortamından kaynaklandığını belirterek, döviz artışından kaynaklı ithal ürünler karşısında yerlinin de zam yaptığını söylüyor. Reis, “Gıda maddelerinde kendi kendimize yetebilmeyi sağlamamız gerekiyor” diye konuşuyor.
Henüz raflara yansımamış zamların bulunduğuna değinen Reis, üretici fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı, raf fiyatlarının kademeli olarak artacağını ifade ediyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik de açıklanan son verilerin, gıda ve içecek sanayinin, üretici fiyatlarındaki artışları, ürün fiyatlarına birebir yansıtmadığını ortaya koyduğunu söylüyor. Menlik, “Türkiye gıda sektörü olarak maliyetlerimiz çok yüksek oranlarda artış gösterirken, fiyat artışlarını asgari düzeyde tuttuk” diye belirtiyor.