Karma eğitimin tasfiyesinde yeni bir adım mı?



MEB, nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde kızlar ve erkeklerin ayrı eğitime tabi tutulmasının önünü açabilecek bir düzenleme yaptı. Eğitim Sen, değişikliği ‘Karma eğitimin tasfiyesinde yeni bir adım’ şeklinde yorumladı


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), karma eğitimi kademeli olarak ortadan kaldırmanın adımı olarak yorumlanabilecek bir adım daha attı. Nüfusu az olan bölgelerde, liselerin açılmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelik maddesinde yapılan değişiklikle nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde düz lise, meslek lisesi ve teknik lisedeki programların tek lisede toplanabilmesinin önü açıldı.  Bu düzenleme yapılırken “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” ibaresi kaldırıldı.

Eğitimin “imam hatipleştirilmesi”nde önemli bir adımı ifade eden bu “sessiz” değişiklik konusunda Eğitim Sen, “Karma eğitimin kademeli olarak kaldırılması yaklaşımındaki ısrarın izlerini taşımaktadır” yorumu yaparken, MEB ise “Kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma ve düzenleme yoktur” dedi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, bu değişiklikle imam hatip liselerinin dışında Anadolu liselerinin de kız ve erkek lisesi olarak ayrılmasının kapısı aralandı.

Gerekçe yargı kararı

MEB ise karma eğitime ilişkin maddenin kaldırılmasının yargı kararı gereğince olduğunu savundu. Yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatan bakanlık kaynakları, “‘Karma eğitim’ ibaresine yönelik yargının yürütmeyi durdurma kararı gereğince düzenleme yapılmıştır” dedi. Yönetmelikteki madde kaldırılsa da Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ‘karma eğitim’ başlığı altındaki “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” maddesini hatırlatan MEB yetkilileri “Kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma ve düzenleme yoktur” dedi. Ancak yargı kararının içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Eğitim-Sen: MEB dayatıyor

Yönetmelik değişikliğini değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan şunları söyledi: “Değişiklikle karma eğitimin tasfiyesinde atılmış olan yeni bir adım olarak kabul edilmelidir. Yapılan değişiklik, bu yıl uygulanan ‘Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ ve yapılan Anadolu Lisesi kontenjan artırımlarının büyük bölümünün Çok Programlı Anadolu Liselerinde yapıldığı dikkate alındığında ciddi sonuçlar üretecektir. Bu okulları tercih eden öğrencilerin akademik eğitim alma isteğinden kaynaklı tercihte bulunduğu gerçeği göz önüne alındığında, şu an MEB bu öğrencilere kız veya erkek okullarında okumayı dayatmaktadır. Bu adımın kendisi ileride farklı okul türlerinde de karma eğitimin tamamen kaldırılmasının zeminini oluşturma olasılığını barındırmaktadır. MEB acilen yaptığı bu değişiklikten vazgeçmelidir.”

İmam hatiplerin açılışına da kolaylık

Yönetmelikle İmam hatip lisesi açmak için gereken “geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması” koşulu kaldırıldı.

Ayrıca Kontrol Et

Gebze Belediyesi’ne Ait Barınakta Hayvan Katliamı!

Gebze Belediyesi'ne ait hayvan barınağında ve çevresindeki çöp konteynerinde "Keta-Control" isimli ilaçla öldürülmüş çok sayıda kedi ve köpek cesedi bulundu. Hayvanlardan bazıları halen yaşıyorken bazıları hamile ya da yavrularını emziren hayvanlardı. Olayın sosyal medyaya yansımasının ardından yaşam savunucuları merkezin önünde toplandı