İnşaat-İş, 3. Havalimanı şantiyesinde 1,5 yıldır mikser operatörü olarak çalışan bir işçiyle yaptığı röportajı paylaştı. Sık sık trafik kazaları, iş cinayetleriyle gündeme gelen 3. Havalimanı’ndaki iş yükünü, dayatılan “performans” sisteminin sonuçlarını ortaya koyan bu röportajı yayınlıyoruz:
3’üncü Havalimanı’nda 1.5 yıldır mikser operatörü olarak çalışan bir işçi arkadaşımızla inşaat sahasındaki hız limiti, sefer sayısı ve işçi güvenliğini konuştuk
İGA’nın gösterilmek istenmeyen ama her geçen gün bütünlüklü bir tablo olarak açığa çıkan vahşi yüzü, şu sorularla daha da belirginleşiyor: 3. Havalimanı inşaatında neden iş kazaları eksik olmuyor? Şoförler nasıl trafik canavarı haline getiriliyor?
Saha içinde bir taraftan hız limiti 30 olarak belirlenirken, diğer taraftan da ücretler düşürülerek sefer sayısı dayatılıyor. İşin bitmesi için yeterli sayıda işçi çalıştırmayan kan emiciler neredeyse soluk almadan direksiyon sallayan şoförleri hem hız limitine uymaları hem daha fazla sefer yapmaları için zorluyorlar. Üstelik altyapısı devam eden alanlarda yolların bozuk olmasına aldırmadan diğer işlerin devam ettirildiği ortaya çıkıyor.
Birçoğu basına yansımayan ve her güne damgasını vuran iş cinayetleri, yaralanan, sakatlanan ya da ölümle sonuçlanan sözde “iş kazaları”… İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin insanı isyan ettirecek ölçüde hiçe sayıldığı bir köle kampı 3. Havalimanı!
Arkadaşımızın anlattıkları bu perdeyi sadece bir ucundan kaldıran şeyler:
İnşaat-İş: 3. Havalimanı’nda her gün yeni bir “iş kazası” oluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
3’üncü Havaalanı mikser operatörü (MO): İş kazası günlük oluyor ki…
İnşaat-İş: Peki bunun sebebi sizce nedir?
MO: Burada iş güvenliği yok, sadece yelek ve kafandaki korumalığı (baret) soruyor iş güvenlikçiler.
İnşaat-İş: Peki bu zorunlu değil mi? Dile getirmiyor musunuz?
MO: Söylüyorum ben her defasında, tartışıyorum
İnşaat-İş: Yollar ne durumda?
MO: Yollar altyapı çalışmaları yüzünden berbat
İnşaat-İş: Çözümü nedir bu sorunun sence?
MO: Saha şeflerinin pasifliği ve patronlarının gözüne girebilmek için fazla masraf yapmadan çok iş göstermek… yalakalık bunun adı. Her şeyden önce bunun son bulması lazım.
İnşaat -İş: Bunlar sorunu derinleştiren, yani kazalara çanak tutan şeyler…
MO: Aynen öyle; mesela saha içinde hız limiti 30, patronlar, şoförler fazla sefer yapsın diye sefer hesabı çalıştırıyorlar. İşte o zaman ok yaydan çıkıyor. Şoförler hız limitini aşıyorlar, her türlü kazaya sebebiyettir bu.