Küresel eylem günü: Havalimanı işçileri greve çıkacak



2 Ekim’de yapılacak küresel eyleme 13 ülkedeki 43 havalimanında çalışanlar katılacak


YAŞANACAK DÜNYA

İçlerinde Amerika’da örgütlü Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası SEIU’nun da bulunduğu 10’un üzerinde küresel sendika 2 Ekim’de havalimanı işçilerinin küresel eylemine hazırlanıyor.

SEIU’nun Kaliforniya’daki yönetim kurulu üyesi Maddox, “Son on yıllarda sendikalara ve işçilere gerçek bir saldırı yapıldı. Bu yüzden, havalimanında daha iyi çalışma koşulları için harekete geçiyoruz: İşte söz sahibi olmak ve saygı görmek!

2 Ekim Salı günü, dünyanın dört bir yanındaki havalimanı çalışanları, daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek ücret, iş güvenliği ve sendikal haklar için protesto eylemleri gerçekleştirecek.

Greve ve protesto eylemlerine -dünya hava yolculuğunun yüzde 36’sını kontrol eden- (ABD, Almanya, Endonezya, Fransa, Tayland’ın aralarında olduğu) 13 ülkedeki en az 43 havalimanında çalışan işçiler katılacak.

Bunlar arasında Boston, New York, Miami, Minneapolis, Seattle, Portland, Houston, Denver, Los Angeles, San Francisco ve Baltimore’daki 11 büyük ABD havalimanı çalışanları da var.

Fransa’da ise tüm havalimanlarındaki işçiler greve gidecek.

Protestocuların ana gövdesini, bagaj görevlileri, kabin temizleyicileri, tekerlekli sandalye görevlileri, güvenlik görevlileri, kapıcılar gibi “sözleşmeli” yani taşeron işçiler oluşturuyor.

1970’li yıllardan itibaren özellikle ABD’de ama sadece orada da değil, Avrupa ve Asya ülkelerinde de başlayan neoliberal politikaların parçası olarak uygulanan -ve birbirini doğurup güçlendiren- “Kuralsızlaştırma”, “Esnekleştirme”, “Sendikasızlaştırma”, “Taşeronlaştırma” uygulamaları işçi sınıfının genelinde olduğu gibi bu örnekteki havalimanı çalışanlarını da olumsuz etkiledi, hak kayıpları yaşattı.

Ücret seviyeleri düşürüldü, sendikaların gücü kırıldı, sektörel düzeyde toplu sözleşme yapabilme hakkı darbelendi, tek bir şirket düzeyinde dahi toplu sözleşmeler yapılamaz hale getirildi vs.

Bu süreç boyunca dünya havayolu endüstrisinin ise karları katlandı! Örneğin bu yıl 38.4 milyar dolarlık kar elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca havayolu tekelleri milyarlarca dolarlık devlet desteği de alıyorlar.

ABD’de görece erken tarihlerde başlayan tarihsel hak kayıpları, örneğin Almanya’da son 10 yılda hızlanmış durumda. Ama işçiler açısından sonuçlar aynı.

Şimdi havalimanı işçileri sendikalaşma, toplu sözleşme hakkı, yaşanabilir asgari ücret gibi neo liberalizmin gasp ettiği temel hakları için mücadeleyi yükseltiyor.

The American Prospect

Ayrıca Kontrol Et

Özak Tekstil direnişine karşı patron-devlet-sarı sendika işbaşında!

İşçilerin sendika seçme hakkına sarı Öz İplik-İş’le birlikte saldıran Özak Tekstil patronu, direnişi kıramayınca valiye “yasak kararı çıkar” buyruğu verdi, anında karar çıktı ve jandarma devreye girerek işçilerek BİRTEK-SEN yöneticilerine saldırdı. Sendika Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve iki temsilciyi gözaltına aldı. İşçiler dağılmadı, bu arada Öz İplik-İş, hem işçileri hem de sendikayı tehdit eden bir açıklama yaptı!