Adana’da iş(çi servisi) kazası



Adana’da işçi servisi ile kamyon çarpıştı, 6 işçi yaralandı. Peki, işçi servisi kazaları literatürde iş ‘kazası’ olarak yer ediyor mu?


Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde kamyon ile işçi servisinin çarpışması sonucu 6’sı işçi 8 kişi yaralandı.

Celalettin Kahraman idaresindeki 01 BOC 92 plakalı kamyon, Yakapınar Mahallesi’nden karayoluna çıkan Devlet Ünlü’nün kullandığı 01 S 0196 plakalı işçi taşıyan minibüsle çarpıştı. Kazada, sürücüler ile devrilen servisteki 6 işçi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Kaza öncesi minibüsün ana yola çıkışı ve çarpışma sonucu devrilip sürüklenmesi bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

 

İşçi servislerinde iş “kazaları”

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 11. Maddesi (iş kazası ve meslek hastalığının tarifi) uyarınca;

“Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında” meydana gelebilecek yaralanmalar ‘meslek hastalığı’ sayılmaktadır. Dolayısıyla işçi servisi kazaları ‘iş kazası’dır.

Bu noktada; işçi servislerinin de servis şoförlerinin de Kamu Kurum Ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği’ne uygun şartları sağlaması işverenin sorumluluğundadır.

İşverenin yönetmelikteki şartları harfiyen yerine getirmesi zorunludur; fakat yerine getirir mi, denetlenir mi, getirmemesi halinde ceza kesilir mi sorularının cevabı muammadır.

Ancak yönetmeliğin yalancısı olursak; “Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, valilikler, belediyeler, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar mevzuatı çerçevesinde servis hizmetleriyle ilgili her türlü denetimi yaparlar”MIŞ.

Peki, şayet yönetmeliğin şartları harfiyen sağlanıyor olsa dahi bu şartların içeriği yeterli midir?

Misal, yönetmeliğin taşıma işlerinde çalışanlara dair belirlediği koşullardan Madde 14, personel servis araçlarını kullanan sürücülerin; “Asli kusurlu ve bilinçli taksirli olarak birden fazla ölümlü trafik kazasına karışmamış olması, alkollü olarak araç kullanma ile hız kuralını ihlal nedeniyle sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olması” şartını öne sürer.

Yani servis şoförü, bir kereye mahsus ölümlü kaza da yapmış olabilir, alkollü araç da kullanırken yakalanmış da olabilir, hız sınırını da ihlal etmiş olabilir. İnsanlık halidir, bir kereden bir şey olmazdır.

Ayrıca Kontrol Et

As Plastik Patronu Bu Sefer de Grevdeki İşçiyi Kod 45’le İşten Çıkardı

Yasa-hukuk tanımayan, yetkili kurumların da hesap sormamasından güç alan As Plastik patronu bu sefer de yasak olduğu halde bir grevci işçiyi hem de Kod 45'ten işten çıkardı!