Ekonomik kriz derinleştikçe işçilere uygulanan baskılar ve işçi kıyımları haberleri durmak bilmiyor. Sistemin, krizin bedelini ödetmeye çalışan işçiler ise bu saldırılara grevler, eylemler ve sendikal hak mücadeleleri ile karşılık veriyor. İşte gün geçtikçe sayılarının daha da çok artacağını düşündüğümüz, şu an sürmekte olan işçi direnişlerinin derlemesi:
Cargill Direnişi: “Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor”
Bursa Orhangazi’de Amerikalı gıda devi Cargill fabrikasında çalışırken Tek Gıda İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan Cargill İşçileri 189 gündür direnişte. İşten atılan 14 işçi, Bursa’daki fabrikanın önünden yola çıkıp, İstanbul’daki Cargill genel merkezine kadar yürümüşlerdi. Bu yürüyüş esnasında defalarca gözaltına alınan ve tehdit edilen işçiler, sendikalı bir şekilde işlerine geri dönmeye kararlı.
Flormar Direnişi: “Flormar değil direniş güzelleştirir”
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Flormar fabrikasında çalışırken Petrol İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan işçilerin ardından onlara destek olan arkadaşlarının da atılmasıyla sayıları 132’yi bulan işçiler, 161 gündür direnişte. 161 gündür coşkusu hiç azalmadan süren direniş esnasında içerideki arkadaşlarına seslenen işçiler, Flormar yönetiminin demir kapıları yükseltme, dikenli tel yerleştirme, branda asma ve içeriye yeni bir duvar örme gibi yer yer komikleşen uygulamalarına maruz kalmıştı.
Hema Maden Direnişi: “Patronu değil, işçiyi kollayın. Artık yeter!”
Hattat Holding’e ait Hema madende taşeron firma DENFA’ya bağlı olarak çalışan iki işçinin ödenmeyen ücretleri için kule vincine çıkarak başlattıkları eylem 6. gününde. Direnişçi işçiler Hüseyin Caner ve Vedat Suna, 105 gündür ücretlerini alamadıkları için 80 metrelik kule vincinde eylem yapıyorlar. Kule tepesine üşüdükleri için çadır kuran işçilerden Hüseyin Caner rahatsızlanmış, tedaviye alınmıştı. Vedat Suna ise direnişine tek başına devam ediyor.
Muğla TÜVTÜRK Direnişi: “Herkesi dayanışmaya çağırıyoruz”
Muğla’da bulunan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonunda çalışan ve Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçilerin işe iade direnişi 70. gününde. İş yükünün oldukça ağır olduğu fabrikada işçiler mesai saatlerinin uzunluğunu ve günde 150-160 araca baktıklarını vurguluyorlar. 18 işçi, işlerine geri iade edilene kadar fabrika önünde olmaya kararlı.
Süperpak Direnişi: “Grev bize sabretmeyi öğretti”
Patronun sıfır zam dayatmasına karşı greve çıkan Selüloz-İş üyesi işçiler 125 gündür İzmir, Karaman ve Gaziantep’te direniyor. Avusturyalı MM Süperpak Şirketi ile Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev yapma kararı alan 240 işçi, her gün fabrikalarının önünde bir araya geliyor.
Babacanlar Kargo Direnişi: “Bizleri köle gibi çalıştırıyorlardı. Biz de gerçek bir işçi gibi çalışmak için sendikaya üye olduk”
Antep’te Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Babacanlar Kargo Şirketi çalışanı 9 işçi 392 gündür direnişlerini sürdürüyor. Açtıkları işe iade davasını kazanmalarına rağmen işe alınmayan işçiler direnişlerine devam ediyor.
BBS Metal Direnişi: “İşçi sınıfı bir adım atmadan toplum bir adım atamaz”
Gebze’de bulunan BBS Metal Fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan işçiler 41 gündür direniyor. Direnen 11 işçiden önce ikisi işten atılmış, geri kalan dokuzu ise işten atılan iki arkadaşının akıbetini sorduğu için atılmıştı. Kıyıma ve bu sendika düşmanı tutuma tavır alan işten işçiler 41 gündür işyeri önünde.
Köroğlu İnşaat Direnişi: “Destekler arttıkça güçleniyoruz”
İstanbul Bostancı’da Köroğlu Grup İnşaat ve Rising İnşaat Mimarlık Restorasyon tarafından ücretleri ödenmeyen 15 işçinin şantiye önünde başlattığı direniş 28. gününde devam ediyor. Köroğlu Grup İnşaat ve Rising İnşaat Mimarlık Restorasyona tarafından Bostancı’da yapılan apartman inşaatının demir, kalıp, beton ve kaba işlerini yapan işçiler, ücretlerinin ödenmediğini söyleyerek 21 Eylül’de eylem başlatmışlardı.
Real ve Makro Uyum Market Direnişi: “Er ya da geç hakkımızı alacağız!”
16 aydır hakları için mücadele eden Real işçileri ve 6 aydır mücadele veren Uyum/Makro işçileri bütün provokasyonlara rağmen direnmeye mücadele etmeye devam ediyorlar. Şirketler tarafından yılan hikâyesine dönüştürülen süreçte işçilerin üzerine araba sürüldüğü, darp edildiği ve işkenceyle gözaltına alındığı oldu. Marketlerin ve mağazaların önünde ve son zamanlarda da içinde eylemlerine devam eden işçiler haklarını alana kadar pes etmeyeceklerini aktarıyorlar.
Aygün Alüminyum Direnişi: “Hep beraber mücadeleye devam edeceğiz”
Tekirdağ’ın Ergene İlçesi Velimeşe Mevkii’nde bulunan Aygün Alüminyum’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan 12 işçi 114 gündür direnişe devam ediyor. 450 kişinin çalıştığı fabrikada ağır patron uygulamaları ve ücret politikaları nedeniyle komite oluşturan 257 işçi sendikalı oldu. Ardından patron önce 12 işçiyi işten çıkardı, sendikal yetkiye de itiraz etti. Hukuki süreç devam ederken, işten çıkarılan işçiler her gün mesai saatlerinde fabrika önünde 114 gündür eylemdeler.
Aydın Belediyesi Direnişi: “Gerçek efeler işe iade edilsin”
Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları için Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atılan işçiler 106 gündür Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar A.Ş. önünde “Efeler işe iade edilsin” sloganıyla eylemlerine devam ediyor. CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başında olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi, biri kadın 9 işçiyi sendikal haklarını kullandıkları için 106 gün önce işten atmıştı.
KHK’lara Karşı Direniş: “İşimizi geri alacağız!”
Ankara Yüksel Caddesi’nde neredeyse her gün gözaltına alınarak 713 gündür direnen Yüksel Direnişçileri, Düzce’de 381 gündür işini ve ekmeğini geri kazanmak için mücadele eden mimar Alev Şahin, Ankara CHP Genel Merkezi önünde direndiği 74 günün 41 gününü süresiz açlık grevinde geçiren Mahir Kılıç ve Sarıyer Belediyesinde çalışırken güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten atılan Türkan Albayrak KHK’larla mücadele ediyor.