TEMSA üretime 6 hafta ara verecek



Sabancılar’a ait TEMSA’da üretim Aralık ayı itibariyle 6 hafta durdurulacak, fabrika yönetimi ücretli izne çıkarılan işçilerin ücretlerinin bir bölümünün işsizlik fonundan ödenmesini istedi


Ekonomik krizi bahane eden patronlar bir taraftan kendilerinin o azami kar güdülerinin doğal sonucu olan ekonomik krizin sahici etkilerini “pazar daralması” ve aşırı borçlanmayla hissederken, bir taraftan da bu krizi sömürünün daha bir derinleşmesinin fırsatı olarak kullanmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz haftalarda TOFAŞ’ın bin işçiyi işten atmaya hazırlandığı iddia edilmişti. Karlarına kar katan TOFAŞ bu iddiaya dair bir açıklama yapmazken, “pazar daralması” gerekçesiyle geçen ay üretime 9 gün ara vermişti.

Şimdi de Sabancılar’ın TEMSA’sının üretime 6 hafta boyunca ara vereceği açıklandı.

Fabrika yönetimi bu kararını yılın ilk ilk çeyreğinde sipariş alamamasına ve döviz kurundaki artış bahanesine dayandırdı. Bu bahaneyle daha önce de çalışma gününü 5’ten 4’e düşürmüştü.

İşçilerin çalışma süresinden kısılan bu bir gün, yıllık izinden düşülürken, Haziran ayında ise aynı bahane ile 1700 işçinin çalıştığı fabrikada 300’e yakın işçi ücretsiz izne çıkarılmıştı.

TEMSA tarafından alınan son karar ise üretimin 6 hafta durdurulması oldu.

Üretimin durmasıyla birlikte işçileri 6 haftalık ücretli izne göndermeyi planlayan fabrika yönetiminin bu süreyi uzatabileceği belirtiliyor. Ücretli izinde işçilere tam ücret ödenip ödenmeyeceğiyse meçhul…

Gerçi İşsizlik Fonu sağolsun. TEMSA yönetimi de işçilerin alacağı maaşın bir bölümünün işsizlik maaşı bağlanarak devlet tarafından karşılanmasını talep etti!

Sipariş alamadığından yakınan TEMSA’nın bol bol stoka sahip olduğunu da belirtelim. Çünkü 550 bin m2’lik dev bir alana sahip üretim tesislerinde, 1.600’den fazla çalışanıyla 4.500 adet Otobüs, Midibus ve 7.500 adet hafif kamyon olmak üzere yılda tek vardiyada, toplam 12.000 adet araç üretim kapasitesine sahip bir tesis. Stokunun olmadığını düşünmek abes olur.

Ayrıca Kontrol Et

MÜSİAD Başkanı: Asgari Ücrete Yüzde 25’in Üzerinde Artış Yapılmamalı!

MÜSİAD Başkanı Asmalı asgari ücrete yüzde 25’in üzerinde bir artışı doğru bulmadığını buyurdu! Şirket karlarından bahsetmeyen Asmalı, ücret artışının enflasyonu tetiklediği teranesini yineledi!