“Yargılanması gereken Yapı&Yapı İnşaat Baronlarıdır”



Kazanımla sonuçlanan Yapı-Yapı direnişçisi işçiler: “Normalde onların buraya gelip hesap vermesi gerekirken bizi buraya getiriyorlar”


Yapı & Yapı İnşaat’ta 17-26 Nisan 2018 tarihinde ücretleri ödenmediği için eylem yapan ve 8 günde 7 kez gözaltına alınarak eylemi kazanımla sonlandıran 5 direnişçi ve İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme sorumlusu Yunus Özgür ve İsmail Şahin Karaduman’a açılan davanın ilk duruşması bugün saat 11:00’de görüldü.

Kazanımla sonuçlanan Yapı &Yapı İnşaat direnişinden sonra, Yapı & Yapı İnşaat Baronları yenilgiyi hazmedememiş olacak ki hem inşaat iş Sendikası yöneticilerine hem de direnişte ısrarlı olan işçilere dava açmayı kendisine vazife edinmiş.

Duruşma, Kartal Anadolu Adliye Sarayı, 25. Asliye Mahkeme salonunda gerçekleşti. 3. Havalimanı direnişin de gözaltına alınıp tutuklanan İnşaat İş Sendikası Yunus Özgür tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden duruşmaya getirildi. Duruşma salonunda hazır bulunan İnşaat işçileri ve İnşaat İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür gasp edilen hakları için direndiklerini ve haklı olduklarını beyan ettiler. Ayrıca Yunus Özgür, “Burada yargılanması gereken biz değil Yapı & Yapı İnşaat Baronları olması gerekirdi” derken duruşma hakimi İnşaat İş Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür’ün konuşmasını engellemek istedi. İnşaat İş Sendikası avukatı Ekin Güneş Saygılı hakimin bu müdahalesinin yersiz olduğunu, madem ki dava açılmış burada yargılamaya çalıştığını her işçi ve sendikacı kendisini ifade etme hakkına sahiptir diyerek itiraz etti.

Duruşma sırasında Yapı & Yapı İnşaat Baronlarının işçilere ve İnşaat İş Sendika yöneticilerine tazminat davası açtığı da öğrenildi. Çok kısa süren duruşma 11 Aralık Saat 10:30 tarihine ertelendi.

Yapı-Yapı direnişi mahkemesi çıkışı, İnşaat İşçileri Sendikası Avukatı Ekin Güneş Saygılı ve Yapı-Yapı direnişçileri ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ise şu şekilde:

Alınteri: İnşaat İş’in 6 ay önce gerçekleştirdiği Yapı-Yapı direnişi bugün burada yargılanıyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?

Av. Ekin Güneş Saygılı: Savcılık iddianamesinde sadece işçi arkadaşların pankart açıp slogan atarak firmaya rahatsızlık verdikleri şeklinde bir beyan var. Bunlar üzerinden bir iddianame düzenlenmesi gerçekten ilginç bir olay. Biz bunu dile getirdik ve müvekkillerimizin derhal beraatını istedik. Derhal beraat kararı verilmedi, bir sonraki celseye bırakıldı.  Bunun dışında firma arkadaşlara bir tazminat davası açtı. Firmanın kişilik haklarını gasp ettikleri gerekçesiyle açılan davada arkadaşların ücretlerinin gasp edildiğini söylemeleri yer alıyor. Biz de o tazminat davasında şunu söyledik: Firma yalnızca işçi arkadaşların ücretlerini gasp etmedi, aynı zamanda sigortalarını da asgari ücret üzerinden göstererek devleti de kandırdılar. O davada da lehimize bir karar çıkacağını düşünüyoruz.

Bugün Yunus arkadaş geldi duruşmaya. Bir mesaj verdi jandarmaların eşliğinde, şunu söyledi: “Biz değil esas olarak patronlar burada olmalıydı.” Hakim müdahale etti bu noktada, biz söyleyeceklerini söylemesi gerektiğini savunduk. Duruşma bu şekilde gitti.

Alınteri: Önümüzde 3. Havalimanı Direnişi’nin davası da var. Bu davada İnşaat-İş yöneticileri, Dev Yapı İş Genel Başkanı ve 3. Havalimanı işçileri yargılanacak. 5 Aralık’ta gerçekleşecek olan duruşma hakkında ne söylemek istersiniz?

Saygılı: 31 işçi şu anda tamamen hukuksuz bir şekilde tutuklu. Bu aslında topluma bir gözdağı. Ama toplum bunu sahiplendikçe bu gözdağının işe yaramayacağını ve arkadaşlarımızın serbest bırakılacaklarını düşünüyoruz. Dün de arkadaşları ziyarette bulunduk, çok selamları var. Onlar haber alamıyorlar dışarıdan çok fazla, ancak bizim anlattıklarımız kadar, etkinlikler basın açıklamaları vesaire olduğunu anlatıyoruz. Bu noktada toplumun duyarlılığının arttırılması gerekiyor, özellikle 5 Aralık için.

**

Alınteri: 6 ay önce gerçekleştirdiğiniz ve kazanımla sonuçlanan Yapı-Yapı direnişi bugün burada yargılanıyor. Direnerek kazandınız, ücretlerinizi aldınız ancak Yapı-Yapı işçi düşmanlığını büyüterek direnişi yargıya taşıdı. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?

Yapı-Yapı direnişçisi işçiler: Biz hakkımızı aradık. İşçilerin hakkını gasp ettiler, biz ise onların emek hırsızlığına devam etmemelerini sağladık. Onlar farklı bir yola başvurdu, biz ise kendi yolumuza. Zaten mahkemede de belirttik hakkımızı aradığımızı. Beraat edeceğimizi düşünüyoruz.

Direndik hakkımızı aldık ama hala peşimizi bırakmadılar. Sabah kalkıp buraya geliyoruz, kendimizi savunmak zorunda kalıyoruz. Normalde onların buraya gelip hesap vermesi gerekirken bizi buraya getiriyorlar. Yani yukarıdan aşağı örgütlenmiş bir mekanizma içindeyiz. Bu bir sistem sorunu aslında.

Alınteri: 3. Havalimanı’nda 13-14 Eylül tarihinde işçiler ve sendika yöneticileri haksız hukuksuz gözaltına alınarak tutuklandı. Bugün İnşaat-İş örgütlenme sekreteri Yunus Özgür buraya getirildi. 3. Havalimanı işçilerine bir mesajınız var mı?

İşçiler: Biz hakkımızı alacağız demiştik Yapı-Yapı’dan, aldık da. Bu davayı açmışlar açmamışlar hiç önemli değil.  Esas önemli olan, bugün 3. Havalimanı için eylem yapan işçi arkadaşlarımızın özgürlük talebini yükseltmek.

İnşaat işçilerinin talepleri meşrudur. Tutuklanmaları hiçbir şekilde kabul edilmeyecek büyük bir haksızlık. Onların bir an evvel özgürlüğüne kavuşması için, ki onları özgürlüğüne kavuşturacak olan da biziz, şantiyelerden ve her türlü yerden sesimizi yükseltmeliyiz.

Direnişte olan Real, Cargill, Flormar ve diğer tüm direnişçi işçileri de buradan selamlıyoruz.

 

Ayrıca Kontrol Et

MÜSİAD Başkanı: Asgari Ücrete Yüzde 25’in Üzerinde Artış Yapılmamalı!

MÜSİAD Başkanı Asmalı asgari ücrete yüzde 25’in üzerinde bir artışı doğru bulmadığını buyurdu! Şirket karlarından bahsetmeyen Asmalı, ücret artışının enflasyonu tetiklediği teranesini yineledi!