Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye hakkında bir ilke imza atıp, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “siyasi nedenlerle” tutuklandığı tespiti yaparak, salıverilmesini istedi. Konunun uzmanları mahkeminin bu kararını “çok ciddi bir ihlal kararı” şeklinde yorumladılar.
AİHM, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu bugün karara bağladı. Mahkeme, tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti. Karara göre Türkiye 10 bin Euro manevi tazminat ile 15 bin Euro yargılama gideri ödeyecek.
Demirtaş’ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, Türkiye’ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve Demirtaş’ın ‘siyasi nedenlerle’ tutuklandığını tespit etti. Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı.
AİHM’in Türkiye’yle ilgili olarak ilk kez ihlal tespiti yaptığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesinde “Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” deniyor. Kararda Demirtaş’ın tutuklanmasının öngörülen amaç dışında uygulandığına dikkat çekiliyor.
AİHM’in verdiği kararda “Tutukluluğa son verilsin” denildi. Bu karar sonrasında ulslararası hukuk uzmanları Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması için gerekli işlemlerin hızla başlatılmasını talep ettiler.
Demirtaş’ın avukatları tutukluğunun ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’, ‘makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı’ ve ‘serbest seçim hakkı’nı ihlal ettiğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.