Kale Kayış fabrikasında Petrol İş Sendikası uzun zamandır yürüttüğü örgütlenme çalışmasını Mart ayında tamamlayıp çalışma bakanlığına yetki için başvuruda bulundu. Çalışma bakanlığı ise fabrikada çoğunluk tespiti için hem fabrika yönetimine hem sendikaya bildirimde bulundu. Fabrikadaki sendikal örgütlenmeyi öğrenen patronlar hem sendikanın görüşme çağrısını yanıtsız bıraktılar hem de işçilere “sendikadan istifa edin” baskısını uygulamaya başladılar. Fabrika yönetiminin sendikadan istifa edin baskısına karşı çıkan iki işçi, yönetim tarafından kapı önüne konuldu. Üstelik patronlar, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatını da gasp ettiler.
Petrol İş Sendikası, iki sendika üyesi işçinin işten atılmasına karşı fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına katılmak isteyen işçilerin fabrika önünde toplanmaya başladığı sırada, fabrika avukatlarıyla sendika temsilcileri arasında tartışma yaşandı.
Sendikaya üye olan işçiler ise fabrika içinde kendilerine uygulanan baskıları anlattılar: “Sendikalı işçileri yıldırmak için bölümleri değiştiriliyor. Fazla mesai ücretine ihtiyacımız olduğunu bildiklerinden dolayı sendikalı işçileri fazla mesaiye bırakmamakla tehdit ediyorlar. Bu baskıdan bunalan bazı arkadaşlarımız işten ayrılmak zorunda kaldı.”
Açıklamaya çeşitli fabrikalarda çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreter Turgut Düşova, Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Kristal-İş Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan, Şeker-İş Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık, TEKSİF Örgütlenme Sorumlusu Ali Bayram, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kaya ile birlikte siyasi partiler de destek verdi.
Basın açıklamasında konuşan Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova, “Kale Kayış işçileri, on iki saat düşük ücret ile çalışmaya hayır demek için, neredeyse her gün yaşanan iş kazalarına karşı birleşti ve sendikamıza üye oldular. Kale Kayış işçileri daha iyi çalışma şartları, daha iyi ücret, eve daha fazla ekmek götürmek istiyor” dedi. Patronun görüşme taleplerine olumlu bir yanıt vermediğini ifade eden Düşova, “Bizi oyaladılar ve iki üyemizi işten attılar. Ülkenin birçok yerinde direnen Petrol-İş Sendikası buna boyun eğmez. Mücadelemizi kazanana kadar sürdüreceğiz” diye ekledi.
Kale Kayış fabrikası hakkında
Kale Kayışları 1975 yılında faaliyete başladığı kauçuk bant sektöründe ilk olarak transmisyon kayışı, patoz kayışı ve lastik levha üretimi ile yola çıkmış daha sonra konveyör bant üretimine başlamıştır. Yaklaşık 38 yıllık geçmişinde, Kale Kayışları daima yüksek kaliteli ürünler üretip müşterilerinin beğenisine sunmuştur.
Firma tarafından üretilen tüm ürünler tüm dünyada kabul görmüş olan ISO ve DIN normlarına göre ve ayrıca Türkiye`de geçerli olan TSE normlarına uygun olarak üretilmektedir.
Firma ISO9001-2000 sertifikasını 2004 yılında almaya hak kazanmıştır.
2005 yılında fabrika İstanbul`un Silivri ilçesindeki 40.000 m2 kapalı üretim ve depolama alanına sahip yeni tesislerine taşınmış
Kale Kayış fabrikasında günlük 5000 mt. bant üretim kapasitesine sahiptir. Üretimimizin yaklaşık olarak %70`i dünyanın dört bir yanındaki 40`tan fazla ülkeye ihraç edilmektedir.