Şili: Liman işçilerinin protestoları yayılıyor



Valparaiso liman işçilerinin daha iyi çalışma koşulları için başlattıkları grevden bir aydan sonra polis sendika binasına saldırdı


YAŞANACAK DÜNYA

Şili’nin Valparaiso Limanı’nda başlayan grevden bir ay sonra özel tim polisleri (Pazartesi gecesi) sendika bürolarına baskın düzenledi. 20 kişi gözaltına alındı. Polisin saldırısına işçiler molotof kokteylleriyle cevap verdi. Baskın sonrasında sendika binası ateşe verildi.

Polisin saldırısı sonrasında (Salı gününden itibaren) grev ve protestolar ülkenin Pasifik kıyısındaki diğer limanlarına da yayıldı.

Liman işçileri 33 gündür grevde

33 gündür grevde olan Valparaiso limanı işçileri ikramiye ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor. Limanı işleten Terminal Pacifico Sur (TPS) şirketi ve işçi temsilcileri müzakerelerde bulunmak için birkaç kez toplandı, ancak anlaşmaya varılamadı.

Valparaiso Bölge Müdürü Jorge Martinez protestoların ekonomiye, turizme ve ülkenin uluslararası itibarına zarar verdiğini ileri sürerek anlaşmazlığın bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlerde, Şili’nin Meyve Üreticileri Federasyonu (Fedefruta) istatistiklerine göre grevin meyve ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 oranında düşmesine yol açtığı bilgisine yer verildi.

Valparaiso Limanı yaban mersini, nektarin, kiraz, elma, kivi ve armut da dahil olmak üzere Şili’nin meyve ihracatının yaklaşık yüzde 55’ini gerçekleştiriyor.

Sendika binasına saldıran ‘özel’ polis, geçtiğimiz ay yerli bir genci katletmişti

Sendikaya baskın düzenleyen (halk ayaklanmalarına ve direnişlere karşı yetiştirilen) özel polis timleri, Kasım ayının ortalarında Şili’nin güneyindeki La Araucana bölgesinde yerli Mapuche halkına mensup Camilo Catrillanca isimli bir genci kurşunla öldürmüştü.

24 yaşındaki Catrillanca’nın öldürülmesi üzerine ülkedeki üniversitesi öğrenci grupları tarafından yapılan eylem çağrısına binlerce kişi destek vermişti.

Başkentin en büyük meydanına barikatlar kurulmuş, ateşler yakılmıştı. Ülkenin bir çok şehrinde yapılan protesto eylemlerine polis saldırmıştı.

Ayrıca Kontrol Et

Soykırımdan ‘Yeni Düzen’ Sanrısına: Aksa Tufanı’nın Çıktıları

İsrail en iyi bildiği şeyi yaptı: Katliam, yıkım, yerinden etme, her bir bireyin tadacağı dehşet, aşağılama, açlığa mahkûmiyet. Peki yıkım ve ölümden gayri sonuç? Yerin altını üstüne getiren ve tünel sistemlerinin önemli bir kısmını havaya uçuran operasyonlara rağmen Hamas ve diğer direniş örgütleri beyaz bayrak çekmedi... Dizginsiz dehşet savaş zamanında İsrail'e üstünlük kazandırabilir ama yol açtığı felaket kendisine çok sert fırtınalar olarak dönebilir