Emekçiye “gelir vergisi” soygunu, patronlara ‘5 koldan destek’!



2019 işçi ve emekçiler için vergi yağmuru, patronlar için de “5 koldan destek” ve hibe haberleriyle başladı


2019 işçi ve emekçiler için vergi yağmuru, patronlar için de “5 koldan destek” ve hibe haberleriyle başladı. 2018’in son gününde yayınlanan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer alan gelir vergisi tebliğine göre asgari ücrete yapılan zam, gelir vergisiyle geri alınıyor. Bu vergilerden oluşan bütçenin nerelere ve nasıl kullanılacağıysa açık… Savaş politikaları, patronların “5 koldan ihya edilmesi”, kirli-karanlık işler için yapılacak harcamalar, “itibardan tasarruf olmaz” yaklaşımının har vurup harman savurmaları, yandaşlara hibeler… vs.

Nitekim yeni yılın ilk zamları alkole yapılan astronomik vergi kesintisiyle geldi. Bu zamların tüm temel tüketim maddelerine yapılacak zamlarla devam edeceği malum.

İşçi ve emekçilerin cebine girmeden zamlarla zaten eriyecek ücretleri bir de düşük tutulan gelir vergisi oranlarıyla kuşa çevrilecekken; burjuvaziye çeşitli biçimlerle yapılacak kıyakların ilk habercisi de Savayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu. “Sanayici, girişimci ve araştırmacıların” yanında olmaya devam edeceklerini belirten Varank, 5.6 milyar TL ‘lık destek bütçesi oluşturduklarını müjdeledi!

Gelir vergisinde esas alınacak tutar yine düşük!

Hükümet bu defa da gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınacak tutardaki artışı düşük tutarak, milyonlarca işçi ve emekçiyi asıl vergi kaynağı olarak hedefledi.

1 Ocak’tan itibaren elde edilen gelir toplamında 18 bin liranın aşılması halinde, yüzde 20 kesintinin olduğu bir üst vergi dilimine çıkılacak. Yüzde 15 yerine yüzde 20 oranında vergi ödenecek! Bu kesintilerle birlikte düşündüğümüzde asgari ücrete yapılan zammın daha cebimize girmeden devletin kasasına yönlendirildiği açıkça görülüyor.

Tebliğe göre, 18 bin liraya kadar yüzde 15, 40 bin liranın 18 bin lirası için 2 bin 700 lira, fazlası için yüzde 20, 98 bin liranın 40 bin lirası için 7 bin 100 lira (ücret gelirlerinde 148 bin liranın 40 bin lirası için 7 bin 100 lira), fazlası için yüzde 27, 98 bin liradan fazlasının 98 bin lirası için 22 bin 760 lira, (ücret gelirlerinde 148 bin liradan fazlasının 148 bin lirası için 36 bin 260 lira), fazlası için yüzde 35 gelir vergisi alınacak.

2 bin 20 lira olan asgari ücret eylülden itibaren bir üst vergi dilimi olan yüzde 20’ye girecek. Bekar bir işçi için geçerli olan net 2 bin 20 lira asgari ücretten vergi kesintisi olmuyor. Ancak evli ve çocuklu asgari ücretlilerden kesinti yapılıyor.

Bu nedenle 2 bin 155 lira alan evli ve 3 çocuklu asgari ücretli eylül ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecek, ücretinden daha fazla kesinti olacak.

Ortalama 3 bin 500 lira maaş alan bir memur yüzde 20’lik dilime daha erken girecek. Haziran ayından itibaren maaşından yüzde 20 gelir vergisi kesintisi olacak.

Patronlara “5 koldan destek”!

Milyonlarca işçi ve emekçiden yapılacak astronomik oranlardaki gelir vergisi kesintileriyle doldurulacak bütçenin yine patronlar için seferber edileceğini de gizlemiyorlar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 2019 yılı destek bütçesi ve patronlara sunulacak hibeler konusunda yaptığı açıklamalar bunun ilk işaretlerinden biri oldu.

Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte yeniden yapılandırılan bakanlık, TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri ile birlikte toplamda 5.6 milyar TL destek vereceğini duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bu müjdeyi, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yeni yılda tüm imkanlarımızla sanayici, girişimci ve araştırmacıların yanında olmaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz yeni dönemde yatırım teşvikleri, kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerini bünyemize kattık. Böylelikle, sunduğumuz tüm destekleri daha bütüncül ele alabiliyoruz. İlgili kuruluşlarımızla birlikte bakanlığımızın 2019 yılı destek bütçesi ödeneği 5 milyar 600 milyon TL’dir. Ülkemize hayırlı olsun” açıklamasıyla duyurdu.

Bakan Varank, “5 koldan verilecek destekleri” şöyle sıraladı:

SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANLIĞI’NIN 2019 DESTEK BÜTÇESI: 

 

Bakanlığın 2019’da destek bütçesi ödeneği 2 milyar 447 milyon 661 bin lira olarak belirlendi. Bu bütçe, şu şekilde kullandırılacak.

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı 24 milyon 749 bin TL,
Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı, 6 milyon 187 bin TL,
Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri 27 milyon 224 bin TL,
Temel Bilimler Destek Programı, 12 milyon 374 bin TL,
Tasarım Tescil Destek ProgramIarı, 619 bin TL,
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, 90 milyon TL,
Araştırma Altyapıları, 98 milyon TL,
Cazibe Merkezleri, 110 milyon 356 bin TL,
Kalkınma Ajansları, 400 milyon TL,
Bölge Kalkınma İdareleri, 320 milyon TL,
Sosyal Destek Programı (SODES) 166 milyon 23 bin TL,
Faiz Desteği 348 milyon 869 bin TL,
Sigorta Prim Desteği, 581 milyon 500 bin TL,
IPA Kapsamında Yapılan Destekler, 50 milyon 186 bin TL,
Kümelenme Destek Programı, 20 milyon 500 bin TL,
OSB’lerde Bedelsiz Arsa Tahsisi, 3 milyon TL,
Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Endüstri Bölgeleri (Kredi), 188 milyon 74 bin TL.

TÜBİTAK’IN 2019 YILI DESTEK BÜTÇESI: TÜBİTAK bünyesinde verilen destekler için 2019 yılında 1 milyar 263 milyon 792 bin TL ödenek öngörülüyor. 2019 yılı destek bütçesinin ana başlıkları şöyle:

Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) programları; Bilim İnsanı Yetiştirme ve Geliştirme Programı, Sanayi Ar-Ge Destek Programı, Bilim ve Teknoloji Farkındalığını Artırma Programı, Akademik ve Uygulamalı Ar-Ge Destek Programı, Savunma ve Uzay Ar-Ge Destek Programı, Kamu Ar-Ge Destek Programı, UİDB AB Proje Ödül Destek Programından oluşuyor. Bu programlar için toplam 1 milyar 63 milyon 195 bin TL ayrıldı.

Bilim İnsanı Destek Programları bursları, 177 milyon 680 bin, Uluslararası Bilimsel Yayın Teşvikleri, 21 milyon 172 bin, ARDEB Proje Performans Ödülü olarak bir milyon 745 bin TL destek bütçesini kullanacak.

KOSGEB’IN 2019 YILI DESTEK BÜTÇESİ: KOSGEB tarafından 2019 yılında KOBİ’lere 1 milyar 892 milyon TL destek sağlanacak. 2019 yılı için tahsis edilen destek bütçesi; başta Stratejik Ürün, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım, KOBİ Gelişim ve Girişimciliği Geliştirme Destek Programları olmak üzere diğer destek programları kapsamında ağırlıklı olarak proje odaklı destekler aracılığıyla KOBİ ve girişimcilere aktarılacak. Ayrıca Kredi Finansman Desteği ile de KOBİ’lerin finansman giderleri karşılanmaya devam edilecek. KOSGEB, piyasa şartları ve gelişmeler çerçevesinde 2019 yılında da ihtiyaç halinde gerekli revizyonları yapmak üzere aktif piyasa gözetimini sürdürecek.

KALKINMA AJANSLARININ 2019 YILI BÜTÇESI: Kalkınma ajanslarına 2019 yılı için tahsis edilen bütçe payı ise yaklaşık 400 milyon TL olarak belirlendi. Bu bütçe ile il düzeyinde faaliyet gösteren yatırım destek ofisleri, yatırımcılara yerinde danışmanlık hizmeti sağlayacak.

BÖLGE KALKINMA İDARELERİNİN 2019 BÜTÇESİ: 2019 yılında GAP, DAP, DOKAP ve KOP bölge kalkınma idaresi başkanlıklarına toplam 320 milyon TL kaynak aktarılacak. Görece az gelişmiş bölgelere yönelik olarak uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına bugüne kadar yaklaşık 427 milyon TL kaynak kullandırıldı. Programın 2019 bütçesi de yaklaşık 110 milyon TL olacak.

Ayrıca Kontrol Et

Öğretmenler: Bu ÖMK’yı Kabul Etmiyoruz

Öğretmenlerin haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Meclis açılışının ardından yeniden görüşülmeye başlanmasına karşı 6 eğitim sendikası MEB önüne siyah çelenk bırakarak nöbet eylemine başladı