2019 işçiye grev yasağı, gelir vergisi yükü, alınan havadan, kullanılan poşetten bile kesilen vergiler, hayat pahalılığı, işsizlik olarak açtı kapısını. İşçi ve emekçilere dönük saldırılar ne kadar tırmandıysa patronlara yapılan kıyaklar da o kadar çoğaldı, çoğalıyor. Daha yılın ilk gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanı dağıtılacak kıyaklara ilişkin bir fon oluşturduklarını açıklamıştı. Bugün de patronların da talep edip durdukları başka bir kıyağa imza atıldı. Patronlardan işsizlik sigortası ödeneği olarak kesilen yüzde 2’lik pay yüzde 1’e düşürüldü.
1 Ocak itibariyle devreye girecek düzenlemeye ilişkin açıklamayı işi gücü kalmamış gibi yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptı. Patronlara yapılan bu kıyak işçi ve emekçilere de işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri konusundaki hassasiyet kılıfıyla yutturulmaya çalışıldı.
Selçuk düzenlemeye ilişkin olarak, “Düzenlemeye göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan, 10’dan fazla çalışanı bulunan ve son 3 yıl içerisinde ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası bulunmayan işyerlerinde, çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak” dedi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu kapsamda çok tehlikeli sınıfta yer alan, 10’dan fazla çalışanı bulunan ve son 3 yıl içerisinde ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen iş yerlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi aracılığıyla belirleneceğini bildirdi.
İş yerlerinin teşvik uygulamasından yararlanması için 1 Ocak 2019’dan itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu gereğince, İSG profesyoneli görevlendirmesi gerektiğini söyleyen Selçuk, şunları kaydetti: “Teşvikten yararlanan iş yerinin, belirtilen yararlanma şartlarından herhangi birini kaybetmesi durumunda teşvikten yararlanabilmesi için 3 yıl süreyle tebliğde belirtilen şartları sağlaması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması gerekiyor. 1 Ocak itibarıyla devreye giren teşvik sistemi ile birlikte işverenlere çalışan başına asgari 25,58 lira, azami 191,88 lira teşvik desteğini sağlamayı hedefliyoruz.“