Berkin’in katili bilirkişi raporuna rağmen tutuklanmadı



Bilirkişinin Berkin Elvan’ı vuran polisin sanık Fatih Dalgalı olduğunu tespit etmesine rağmen İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklama talebini reddetti, duruşma 27 Şubat’a ertelendi


Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 269 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra ölümsüzleşen Berkin Elvan’ın katillerinin sözümona yargılandıkları davanın 9. duruşmasında da polis alenen korunda.

İddianamesi bile 3 yıl sonra kabul edilen davada Adli Tıp Kurumu’nun Berkin’in vurulma anına ilişkin görüntüleri ısrarla incelememesi üzerine, görüntüler özel teknik bilirkişi heyetine gönderilmişti. Bilirkişi heyetinin İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği raporla, Berkin Elvan’ı vuran polisin Fatih Dalgalı olduğu kesinleşti. Fakat buna rağmen mahkeme, Dalgalı’nın tutuklanması talebini bir kez daha “sanık polis” gerekçesiyle reddederek, duruşmayı 27 Şubat’a erteledi. Bu tutumuyla da polisin öldürme yetkisini özgürce kullanabilmesi politikasını altını bir kez daha çizmiş oldu.

Berkin’in ailesi ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisinin katıldığı duruşmaya davanın tek sanığı polis Fatih Dalgalı SEGBİS’le katıldı.

Duruşma tanıkların dinlenmesi ve dosyaya gelen yeni belgelerin okunması ile devam etti. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, tanıklar dinlendiği sırada, “Protesto ediyoruz” diyerek duruşma salonundan çıktı.

Tanıklar dinlendi

Duruşma, davada tanık olarak gösterilen polislerin beyanlarıyla devam etti. Hemen tüm tanıklar “bilmiyorum, duymadım, görmedim, orda görevli değildim” içeriğinde ifadelerle konuştu. Bu beyanlar bile olayla ilişkili olmayan polislerin davaya eklenmesiyle dosyanın karartılmaya çalışıldığını gösteriyor.

Tanık olarak gösterilen polis Ömer Faruk Göktaş, hem orada olmadığını, daha doğrusu nerede görev yaptığını hatırlamadığını söyledi hem de Berkin’in vurulmasının “tesadüf” olduğu hükmünde bulundu.

Göktaş şunları söyledi:

Şu an görevli değilim. Tanımıyorum. Simasını da izledim oradan da çıkaramadım. O bölgeye yakın hiçbir yerde görev almadım. Alman Konsolosluğu tarafında Taksim’de görev yapmadım. O dönem hangi birlikte görev aldığımı tam olarak bilemiyorum. O tarihlerde alınan gaz fişekleri, ZET fişekleri tutanak altına alınmıyordu. Karşı tarafın açısını göremediğim için ZET silahını kullanan polisinin silahı hangi açıyla tuttuğunu bilemiyorum. Bu gaz fişekleri salınarak gidiyor. Dolayısıyla sanık polis bu gaz fişeği hedefi vurmak istese bile yine raslantı sonucu vurabilir. 500 metreden birini hedef alıyorsa bu hukuksuzdur. Ama birini hedef almıyorsa bu hukuka uygundur.

Tanık polisler özel harekatçı Serdar Doğan ve Mahir Pekdemir de daha önce Berkin Elvan’ın öldürüldüğü bölgede görev yapmadıklarını söyledi.

Tanık polis Pekdemir’in “O dönem Zeytinburnu’ndaydım. Bunu söylememe rağmen beni bu dosyaya eklediler” ifadesi üzerine söz alan Berkin Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay, tanık polise “Sizi neden bu dosyaya neden eklemiş olabilirler” sorusu yöneltti. Pekdemir soruya “Dosyadaki sayıyı çoğaltmak, kabartmak istiyorlar” yanıtı verdi.

Avukat Can Atalay keşif istedi

Tanık polis Pekdemir’in Emniyetin ZET silahı kullanan polislerin sayısını artırmak için dosyaya isminin eklendiğini belirtmesinin dosyanın karartılması anlamına geldiğini belirten Can Atalay, “Dosyaya eklenen bilirkişi raporu ile gaz fişeğinin yerden sekmediği direk olarak hedefe yönelik olduğunu belirtiyor. Dosyaya giren bilirkişi raporu sanık Fatih Dalgalı’nın Berkin Elvan’ı hedef alarak vurduğunu belirtiyor” dedikten sonra sanık Dalgalı’nın bu raporla birlikte tutuklanması gerektiğini belirterek, “Keşif istiyoruz” dedi.

Tamamlanan duruşmada yine tutuklama çıkmadı. Bir sonraki duruşma 27 Şubat’a ertelendi.

Polis olması tutuklanmama gerekçesi

Tanıkların dinlenilmesi ardından söz alan Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, “Bu sanığın tutuklanması gerekir. Bilirkişi raporu çok açık. Doğrudan nişan alıyor. Atış anı ile Berkin’in düşme anı neredeyse aynı. Atış yerden sekmiyor. 30 derecenin altında öldürmek kastıyla atış yapıyor. Dosyanın eksiği kalmadı” diyerek, olay yerinde keşif yapılması talebinde bulundu.

Atalay’ın ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna rağmen polis Dalgalı’nın duruşmaları takip etmesini, polis olmasından kaynaklı kaçma şüphenin olmadığını ileri sürerek, tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Tanık dinlemeye devam edecek olan mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Şubat gününe erteledi.

’27 Şubat’ta buradayız’

Duruşma sonrasında Elvan ailesi ve avukatları Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Baba Sami Elvan, “Bizim çocuğumuzun cenazesine katılanlar hapis yatıyor. Oğlumuzu katledenler elini kolunu sallaya sallaya görevlerini icra ediyorlar. Biz ömrümüzün sonuna kadar toplumun aç olduğu adaleti aramaya devam edeceğiz. 27 Şubat’ta yine burada olacağız” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut ise, “Dosyaya gelen onlarca rapora, telefon kayıtlarına, birbirleriyle çelişen ifadelere rağmen yargı hala tutuklama kararı çıkartmıyor. Biz vazgeçmeyeceğiz. 27 Şubat’ta yine burada olacağız. Sonuna kadar davanın takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

Ayrıca Kontrol Et

Barınak = Ölüm Kampına Karşı Mücadeleyi Yükselteceğiz!

Barınakta görevli olanları araştırın, çoğu sürgün edilmiştir. Barınaklar onlar için verilecek en büyük ceza olarak görülmüş, barınağa cezalandırılmak için gönderilmişlerdir. Mesela bir barınak görevlisi elektrik mühendisi olduğunu ancak görevli olduğu barınağa sürgün olarak gönderildiğini söylüyor