BEDAŞ işçileri şahsında İSİG mücadelesine ceza!



Kendileri de can güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettikleri için işten atılan BEDAŞ işçileri ve Enerji-Sen yöneticileri Torunlar Center’daki asansör faciasının ardından SGK binasını işgal ettikleri eylemden yargılandıkları davada 4 yıla varan cezalar aldılar


Gerekli tedbirler alınmadığı, denetimler yapılmadığı için sadece 2018’de meydana gelen iş cinayetlerinde 60 işçinin hayatını kaybettiği enerji sektöründe, “artık ölmek istemiyoruz” dedikleri için işten atılan BEDAŞ işçileri de iş cinayetlerine gösterdikleri tepki nedeniyle cezalandırıldı.

İşe iade talebiyle direnişlerini sürdüren BEDAŞ işçileri, Torunlar Center’da 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasından sonra Osmanbey’daki SGK binasını işgal ederek, iş cinayetlerine tepki göstermiş, denetim yapması gerekip, yapmayanlara görevlerini hatırlatmışlardı.

Bu eylem nedeniyle haklarında kamu davası açılan işçiler ve sendika yöneticisi geçtiğimiz günlerde cezalandırıldılar. Mahkeme, DİSK Enerj-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin’e 4 yıl, 14 işçiye de 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Bu sonuç, mahkemelerin, en doğal haklarını talep etmek için çeşitli eylem biçimleri geliştiren tüm işçileri cezalandıran, üç kuruşluk harcamadan kaçındıkları için işçileri göz göre göre ölüme yollayan patronlarıysa cezasızlık politikasıyla adeta cesaretlendiren açık bir sınıf duruşuyla hareket ettiklerini gösteren başka bir örnek oldu.

BEDAŞ işçilerine ve Enerji-Sen Genel Sekreteri’ne verilen bu ceza da, işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin hukuksal olarak da mahkum edilmesinin çarpıcı bir ifadesidir.

Ne olmuştu?

Kendileri yaptıkları tehlikeli işe uygun iş aletleri talep ettikleri için işten atılan 20’ye yakın BEDAŞ işçisi 2014 yılında Taksim’deki BEDAŞ binası önünde örgütlü oldukları DİSK Enerji-Sen’le birlikte direnişe başlamıştı.

Onların direnişleri devam ederken en az 301 işçinin can verdiği Soma Katliamı (14 Mayıs 2014) yaşanmış, ardından da Torunlar Center’ın yapımında çalışan 10 işçi asansör yere çakılmasıyla hayatlarını kaybetmişti (6 Eylül 2014). Kendileri de işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi verdikleri, haklarını talep ettikleri için işten atılan BEDAŞ işçileri Torunlar’daki asansör faciasının ardından 10 Eylül 2014 tarihinde SGK Osmanbey Sosyal Güvenlik Merkezi binasını işgal ederek katliama tepki göstermiş, denetim görevlerini yerine getirmeyenlere bunu hatırlatmışlardı.

Yapılan eylemde 15 işçi gözaltına alınmış, daha sonra işçiler hakkında kamu davası açılmıştı.

Haklarında dava açılan 14 işçiye geçtiğimiz günlerde 3 yıl 4 ay, Enerji-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin’e ise 4 yıl hapis cezası verildi.

Ayrıca Kontrol Et

Hindistan’da Samsung İşçileri Sendika Düşmanlığına Karşı Eylemde

Hindistan’daki Samsung montaj tesislerinde sendikal örgütlenmeye giden işçilerin sendikasını patron tanımıyor!