Sakine Orman
İnşaat-İş, 25 Ocak 2019 günü Twitter adresinden “Geliyoruz” başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Direnişlerimiz, yaratmaya çalıştığımız sendikal kültür, var ettiğimiz araçlarımızla oluşturduğumuz birikimi, düzenli yayın yapan bir TV kanalına aktarmaya giriştik” denildi.
Açıklamanın devamında, “Şantiye TV, örgütsüz ve ‘sahipsiz’ görülen inşaat işçilerinin sendikamız çatısı altında örgütlü bir güce dönüşebilmeleri için bugüne kadar sergilediğimiz ısrarlı pratiğin bir devamı olarak görülmelidir” ifadeleri yer aldı.
21 Şubat’ta Youtube’de yayında
İnşaat İş, yayın hayatına 21 Şubat’ta başlayacaklarını duyurdu.
İnşaat-İş Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür, bianet’e “Şantiye TV” programlarının içeriğini anlattı.
Özgür: “Dört program üzerinden başlayacağız”
İnşaat-İş Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür, “Programlarımızdan ilki hukuk bölümü olacak. Yayına avukat arkadaşlarımız çıkacak ve işçilerden gelen hukuksal soruları yanıtlayacaklar. ‘Bizim Hukukumuz’ şeklinde bir program olacağını düşünüyoruz. Bu program, canlı yayın şeklinde olacak” dedi.
Bir diğer programın, deneyim ve tecrübelerin aktarıldığı bir program olacağını söyleyen Özgür, “Hem inşaat işçilerinden gelen grev, direniş, örgütlenme örnekleri hem de diğer sektördeki işçilerden gelen direniş ve grev örnekleri olacak. İşçilerin birebir çıkıp o süreci ve deneyimleri paylaşmaları sağlanacak.”
Belirlenen bir diğer program ise işçi güvenliği üzerine olacak ve iş güvenliği uzmanları yayın yapacak.
Ayda bir iş cinayetlerinin konu olduğu bir program olacak o da iş cinayetinde yaşamını kaybedenlerin yakınlarıyla yapılacak.
Muhabirler işçiler
Kanalın dayanak noktasının, şantiyelerden gelecek olan haberler, sorunlar, işçilerle yapılan röportajlar olacağını ifade eden Özgür, “Bir TV olarak özel muhabirlerimiz yok, işçi arkadaşlarımız bizim doğal muhabirlerimiz olacak, böyle bir ağ oluşturacağız.”
“TV’yi ayakta tutmak, saçaklanmasını sağlamak için temel misyonumuz şantiyeden, işçi arkadaşlarımızdan gelen haberler olacak.”
“Başarabilirsek, umutluyuz”
“Avantajımız şu. 2014’te kurulduk ama 2006’da iş şantiyelerinde çalışmaya başladık. İşçi arkadaşlarımız var, üyelerimiz var, bizi tanıyanlarımız var. Yüz binlerce işçiye dokunduk, temas ettik. Dolayısıyla umutluyuz, iyi yapabilirsek, başarabilirsek.”
Özgür, işin teknik alt yapısında ve mutfağında yer alan kişilerin yine işçiler olduğunu belirterek, “Yardım toplayarak teknik alt yapıyı hazırladık. İşçi arkadaşlarımız, dostlarımız yardım etti. Bu işin içerisinde daha çok gönüllü, kamerayla, fotoğrafla, bilgisayarla haşır neşir olan arkadaşlarımız var. Onlara belirli günlerde eğitim veriyoruz. Dolayısıyla işçi arkadaşlar işin mutfağında yer alacaklar.” diye ifade etti.
Bianet