Pazartesi günü Tuzla Gemi tersanesinde yaşanan ve 2 işçinin yaşamını yitirdiği, 11 işçinin yaralandığı yangına ilişkin DİSK’e bağlı Limter-İş sendikasının çağrısı ile bir araya gelen milletvekilleri, sendika, siyasi parti ve çeşitli dernek yöneticileri, tersane önünde işçi katliamına ilişkin basın açıklaması düzenledi.
Eylemde “İş kazası değil, bu bir cinayet”, “Tersane işçisi yalnız değildir”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atılrken açıklamaya pek çok sendika ve kurum temsilcileri katılarak destek verdi.
Limter-İş sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, Tuzla Gemi tersanesine tamir için gelen bir gemide yangın çıktığı andan itibaren sendika olarak yaralı işçilerin yanında olduklarını belirterek “Gördük ki eğer işçi arkadaşların dayanışması olmasaydı kazanın boyutu çok daha büyük olacaktı. İş güvenliğini ve işçi sağlığını, maliyeti artıran ‘gereksiz masraf’ olarak gören tersane patronları ve taşeron sistemi bu katliama davetiye çıkarmıştır” dedi.
Saygılı, sözlerine “Gaz birikiminin olduğu alanda gerekli önlem alınmadan sıcak çalışma yapmanın yangına sebep olacağı açıktır. Daha önceki olaylarda da böyle olduğu bizce bilindiği gibi patronlar ve taşeronlar tarafından da biliniyor. Bundan önceki iş cinayetlerinde olduğu gibi gerekli ders çıkarılmamış, gerekli önlemler alınmamış, gerekli denetimler de yapılmamıştır” diyerek devam etti.
Saygılı, “Bundan öncekilerde olduğu gibi bu katliamda da tersane patronu birinci derecede sorumludur. Ayrıca gerekli denetimi yapmayan ve tersane patronları üzerinde hiçbir yaptırım yetkisini kulllanmayan, taşeronluk sistemini meşrulaştıran siyasal iktidar da sorumludur. Yargı sistemi de yaşananları birkaç kişinin üzerine yıkıp patronları aklamaktadır” sözleriyle iş cinayetinin sorumlularına işaret etti.
Taşeronluk sisteminin yasaklanması, sendikal örgütlülüğün önündeki engellerin kaldırılması ve işçi sağlığı ile iş güvenliği konusunda yaptırım yetkisi olan bir komisyon kurulması taleplerini tekrarlayan Kanber Saygılı, ekonomik krizle birlikte patronların maliyeti kısmak adına ilk vazgeçtikleri şeyin işçi sağlığı ve iş güvenliği olacağını, bunun da tersanelerdeki kaza ve cinayetleri artıracağını söyledi. Örgütlülüğün önemine dikkat çeken Saygılı, tüm işçileri sendikalara sahip çıkmaya çağırdı.
Deriteks Tuzla Şube Sekreteri Şahin Canpolat ise işçilerin sendikalı oldukları için kapı önüne koyulduğu, çadırlarının söküldüğü bir ülkede bu tür katliamların yaşanmasının anormal olmadığını ifade etti. Asıl olanın sendika ayrımı yapmaksızın bir araya gelip mücadele etmek olduğunu vurgulayan Canpolat, “Bir katliam haberi daha duymamak adına dayanışmayı büyütmemiz gerek” dedi.