Kaçak yapılaşma ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü Türkiye’de bu gerçek bugün trajik bir olayla kendisini bir kez daha hatırlattı. İstanbul Kartal İlçesine bağlı Orhantepe Mahallesi’nde bulunan 7 katlı bina aniden çöktü ve yoldan geçenler de dahil çok sayıda insan enkaz altında kaldı.
Alt katında 15-20 işçinin çalıştığı ruhsatsız olduğu belirtilen bir tekstil atölyesinin bulunduğu binanın yasal olarak 5 katlı göründüğü, 2 katının kaçak yapıldığı açıklandı Valilik tarafından. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kayıtlara göre binada ikamet eden 43 kişi olduğunu da aktardı açıklamalarında.
Enkaz altında kaç kişinin olduğu net olarak bilinmiyor. Kurtarma ekipleri yaralıları çıkarırken, şu ana kadar bir kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
Bu kadar çok usulsüzlüğün açığa çıktığı olaydan sonra bu tür olaylarda hep yapıldığı gibi Anadolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı kararı aldı.
Savcılığın yasak kararı açıklamasında şunlar belirtildi:
Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir.
Binanın bu şekilde çökmüş olmasının nedenleri henüz tam olarak bilinmiyor. Çevrede oturan vatandaşlarda binanın riskli olduğuna dair defalarca ihbarda bulunduklarını dile getiriyorlar.
Olay sonrasında değerlendirme yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2’nci Başkanı Can Akın, “Binalarda zemin-etüt çalışmaları eksik. Bir yıl içerisindeki olaylara bakınca bu çökmelerin devamı gelecek gibi görünüyor” dedi.
Bina çökmelerinin belli başlı sebepleri olduğuna dikkat çeken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2’nci Başkanı Can Akın, bina yaparken jeolojik konuma çok dikkat etmek gerektiğini dile getirdi. Akın, “Bina çökmelerinin nedenlerine baktığımızda zemin-etüt çalışmalarının eksik olması en başta geliyor. Üst yapı projeleri de bu eksik etütlerle hazırlanıyor. Ayrıca, zemine uygun bina da seçilemiyor” diye konuştu.