Hacı Köse: Baş eğmeyen kararlılık



TİKB militanı Hacı Köse, 22 Şubat 1980’de işkencede katledildi


TİKB militanı Hacı Köse, İskenderun‘da işkencede katledildi. O, TİKB’yi fiziki olarak yok etmeyi kafalarına koymuş bir grup oportünisti, bu saldırılarını durdurmaya çağıran bir bildirinin dağıtımı sırasında bu oportünistler tarafından pusuya düşürülerek vuruldu.

Zaten çeşitli devrimci eylemlerinden dolayı aranmakta olan Hacı Köse, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede siyasi polisçe gözaltına alındı. Yoldaşları onu silahlı bir baskınla kaçırmak istediler. Fakat sağlık durumu yeniden ağırlaştığı için eylem amacına ulaşamadı.

Hemen hastanenin bodrumuna indirilen Hacı, önüne ihanet seçeneği konularak işkenceye alındı. Fakat o seçimini, çok önceden yapmıştı. Yoldaşlarını isteyen polislere canını sundu. Tarih 22 Şubat 1980‘i gösteriyordu.

Hacı Köse 1977 yılında Borsa Lisesi‘nde öğrenciydi. Şimdiki koşullarda lise 1’e giden bir insan gözümüzde, daha kendini ve yaşamı tanıyamamış bir kişi olarak canlanabilir. Ama devir ’80 öncesiydi ve o zamanın çocuklarını toplum yetiştiriyordu. Onları şekillendiren alabildiğine çatışmalı bir halde süren sınıf mücadelesiydi. Yaşı çok genç olmasına rağmen okulda çok sevilen doğal bir önder haline gelmişti. Arkadaşlarıyla beraber tuttukları bir öğrenci evinde kalıyordu ve kendisini yetiştirmişti. Hacı Köse’nin devam ettiği Borsa Lisesi faşist saldırıların, polis baskısının ve çatışmaların neredeyse her gün yaşandığı bir lise idi. Hacı Köse orada çok kısa bir süre içerisinde kitle önderi haline gelmişti. Sadece yoldaşlarımızın değil başka siyasetlerin de saygısını kazanmış, Adana gençliği içinde öne çıkmaya başladı. Faşizme karşı mücadelenin zirvede olduğu günlerdi, mücadele etkisini her yerde hissettiriyordu.

Hacı Köse örgütümüzle ilişki kurduğunda THKO‘dan ayrılık dönemiydi. O noktadan sonra çok hızlı bir gelişim gösterdi. Kavrayışı, teoriyle kurduğu ilişki, öğrendiklerini içselleştirmesi çok iyiydi. Bunun sonucu olarak ‘muhalefette’ kaldı. 3 yılık kısa mücadele yaşamına militan ve yiğit bir ömrü sığdırmayı başardı.

Her dönem kendi önderlerini yaratır. Yeter ki biz mücadelenin sürekliliğini sağlayalım. Sonsuzluğa uğurladığımız her yoldaş gibi Hacı Köse yoldaş da anıları ve esinledikleriyle mücadelemizde yaşıyor.

Ayrıca Kontrol Et

‘Bir Ağaç Keserseniz, Selâm Okunur…’

Emperyalist kapitalizmin sınırlarına dayandığının alenileştiği her etapta kendisini yenileme kabiliyeti, ancak ve ancak doğanın, insanın daha fazla sömürülmesine yönelik birikim modelleri geliştirmesiyle olmuştur. Şimdi yine öyle bir döngünün içindeyiz