İHD’den gazeteci Aykol için dayanışma çağrısı



İHD ve aralarında çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı basın açıklamasında gazeteci Hüseyin Aykol’un serbest bırakılması dile getirildi


Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeliği’ni yaptığı gerekçesiyle 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan gazeteci Hüseyin Aykol’un serbest bırakılması talebinde bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yaptı.

Siyasi parti ile meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı açıklamada, “Hüseyin Aykol ve cezaevlerindeki tüm gazeteciler serbest bırakılmalı, gazetecilik faaliyetlerinin cezalandırılmasından vazgeçilmeli, yargılamalar ve gazeteciler üzerindeki baskılar derhal sonlandırılmalıdır. Gazetecilik yargılanamaz. Halkın haber almak, gazetecilerin haber yapma hakkı engellenemez” ifadelerine yer verildi.

Hüseyin Akyol’u uzun zamandır tanıdığını ve gazetecilik dışında başka bir faaliyetine tanık olmadığını belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Biz 90’lı yılları hep birlikte yaşadık. Gazetecilerin öldürüldüğü, bombalandığı yıllara tanıklık ettik. İnatla gazeteciliğe devam ettiler. Çok sayıda gazeteci arkadaşımız yaşamını yitirdi. Yaşamayı başaran gazeteci arkadaşlarımız ise yargı baskısından hiç kurtulamadılar. Türkiye’deki siyasi iktidarlar, akademisyenlere, gazetecilere ve insan hakları aktivistlerine yargı yoluyla baskıya devam ediyor” dedi.

2013 ve 2015’ten sonra siyasi konjonktürün değişmesiyle beraber insanların krimanilize edildiğini ifade eden Türkdoğan, “Geçenlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı reformu stratejisi belgesini açıklayarak ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırma sözü verdi, biz de takipçisi olacağız. Biran önce yazdıkları düşünceleri nedeniyle gazetecilerin haklarında açılan tüm soruşturma ve davaların düşmesini istiyoruz. Bunu tek bir kanunla bile yapabilirler” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de yüzü aşkın gazetecinin cezaevlerinde tutuklu olduğunu söyleyen HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun ise, “Gazeteciler işlerinin başında olmak yerine dört duvar arasında, Bu Türkiye’nin bir ayıbıdır. İfade, düşünce ve basın özgürlüğü ağır bir baskı altındadır. Hüseyin Aykol, özgür düşüncenin yaşayan bir hafızasıdır. Toplumsal hafıza baskı altına alınmaya çalışılıyor” diyerek ortak tavır almaya ve özgür basınla dayanışma içinde olmaya çağırdı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkan Yardımcısı Sibel Hürtaş, “Son üç ayda 204 gazeteci yargılandı. Bu süreç her an bitebilir. Biz TGS olarak Meclis’e yaptığımız çağrıyı tekrarlıyoruz. Her ne kadar tatile girmiş olsa da parlamento görevini yerine getirmeli. Bir maddelik düzenleme ile ifade özgürlüğü davalarında bir rahatlama gelebilir” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise şunları kaydetti; “İHD’nin bu toplantıyı yapması çok anlamlı çünkü bu bir meslek sorunu olmaktan çıktı ve insan hakları sorunu oldu. Malum gazetecilere yönelik davaları, iddianameleri incelemek bizlerin görevi oluyor. Artık bunlar, bir haber tartışması değil, gerçeklerin gölgelenmesi ve halk tarafından öğrenmemesi için yürütülen davalardır.”

Hüseyin Aykol’un yakın arkadaşları da olan İsmail Beşikçi ve şair Ahmet Telli de söz aldı. Beşikçi, “Bir toplumun en önemli özelliği ifade özgürlüğünün pürüzsüz şekilde işlemesidir. Çok büyük binalarınız olabilir, yollarınız olabilir ama çağdaşlığın ölçütü değildir. Çağdaşlığın ölçütü ifade özgürlüğü, eleştirinin sınırsız işlemesidir” dedi. “Arkadaşlık Günleri” adlı şiiri okuyan Telli ise, “Arkadaşım olmasından onur duyuyorum. Bizim kişiliğimizi oluşturan üç kavram, kardeşlik, arkadaşlık ve yoldaşlık. Bunlar birbirlerini besleyen temel ögelerse ben belleğimin bana yüklediği arkadaşlık günlerine sahip çıkmanın onurunu yaşıyorum” dedi.

 

Ayrıca Kontrol Et

Aile Hekimleri 5 Günlük İş Bırakma Eylemi Başlattı

Aile hekimleri, “Eziyet Yönetmeliği” diye tanımladıkları ‘Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali talebiyle 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma eyleminde