Merkez Bankası’nın “kefen parası” olarak tanımlanan “ihtiyat akçesi”nin bütçeye aktarılması için yapılan düzenlemenin geçen hafta uygulandığı ve bütçeye aktarılan bu paranın önemli bir kısmının devletin inşaat ve enerji patronlarına olan borcunun ödenmesi için kullanıldığı açığa çıktı.
Bütçe açıklarının yüzde 225 oranında artması ve krizin etkilerinin ciddi bir sıcak para sıkıntısı biçiminde yansıması üzerine bütçeye aktarılan ihtiyat akçesini patronlara aktaran AKP’li devlet, bununla da yetinmeyerek yeni vergi ve prim borcu yapılandırmalarına gidileceği sinyali de verdi.
Tam 4. keredir “en kötüsü geride kaldı” diye açıklamalar yapan Berat Albayrak, son açıklamalarında patronlar için düşündükleri kıyakların ipuçlarını verirken, sıcak para ihtiyaçlarını işçilerin son güvencesi olan kıdem tazminatı fonuna el koyarak karşılamayı planladıklarını da ele verdi. Bunlar olurken bütçeye aktarılan ihtiyat akçesinin önemli bir kısmının enerji ve inşaat patronlarına aktarıldığı açığa çıktı.
Yapılan düzenlemeyle 46 milyarlık ihtiyaç akçesinin 21 milyarlık bölümü bütçeye aktarılacaktı. Bu işlemin Perşembe günü gerçekleştiği ve aktarılan paranın müteahhitlere ve enerji şirketlerine borcu olan bazı kamu kurum ve kuruluşların borçlarının ödenmesi amacıyla kullanıldığı ortaya çıktı.
Karayollarına 2.5 milyar TL
Uzun zamandır gerek karayollarında gerek demiryolları ve başka kamu kuruluşlarında iş yapan müteahhitlerin paralarını alamadıkları konuşuluyor hatta bazı büyük müteahhitlik şirketlerinin devletle iş yapmaya yanaşmadığı belirtiliyordu.
Krizin bütçenin boşalması biçimini aldığı bu koşullarda ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılan yarısının 2,5 milyarının hayli yüklü borçları olan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne aktarıldığı belirtiliyor. Karayollarının ardından enerji alanında faaliyet gösteren bazı devlet şirketlerinin de yüksek borçları olduğu kaydediliyor.
Habere göre Karayolları Genel Müdürlüğünün kara yolu müteahhitlerine 2018 yılından kalma bir miktar borcu bulunuyordu. Bu yıl yapılan işlerden de belli bir miktar borç birikmişti. Karayolları, bir süre önce ödenek talebinde bulundu.
Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre Karayolları Genel Müdürlüğü’ne aktarılan 2.5 milyar TL civarındaki kaynakla birlikte geçen haftadan bu yana müteahhitlere ödeme yapılıyor. Bu hafta da ödeme işlemlerinin devam edeceği ifade ediliyor. Karayollarının kalan borcu için de yeni kaynak talebinde bulunabileceği belirtiliyor.
Enerji şirketleri rahatlatıldı
Aydilek’in haberine göre, enerji alanında faaliyet gösteren ve maliyetleri ile satış fiyatları arasında aleyhlerine gelişen makas nedeni ile finansal sorun yaşayan bazı devlet şirketlerine de kaynak aktarıldı.
Haberde, borçlarını bir süredir banka kredileriyle çevirmeye çalışan enerji alanındaki bazı devlet şirketlerinin, zamanı gelen ödemelerini Hazineden gelen para ile gerçekleştirdiği belirtildi.