Portekiz’de yakıt tankerleri şoförlerinin ülke genelinde greve gitmesi sonrası vatandaşlar benzin istasyonlarına akın ederken, birçok istasyon kepenk kapattı.
Euronews’ten Kerem Congar’ın aktardığına göre yetkililer cumartesi gecesi saat 22:00’de başlayan grevden hemen önce ülkedeki benzin istasyonlarının yüzde 15’inde akaryakıt kalmadığını duyurdu. Hükümet, ülke genelinde ‘enerji krizi’ ilan ederek otomobillere en fazla 25, kamyonlara da 100 litre kota koyduklarını açıkladı.
Yetkililer, tanker şoförlerine grev boyunca normalde taşıdıkları akaryakıtın en az yarısını istasyonlara ulaştırma çağrısı yaparken ülke genelinde 500 asker, önceliği olan hava alanlarına uçak yakıtı kerosen taşımaları için görevlendirildi.
Başbakan Antonio Costa ise son birkaç günde ülkedeki benzin satışının iki katına çıktığını ve özellikle hususi araç sahiplerinin yakıt almak için adeta yarıştığını dile getirdi.
Cumartesi günü Portekiz Tanker Şoförleri Derneği’ne bağlı birçok sendikanın yaptığı görüşmeler sonuçsuz kalmış ve ülke genelinde greve gidilmişti. Portekizli tanker şoförleri 2021 ve 2022 yıllarında, iş verenlerinden aldıkları asgari ücret olan bin 400 euronun (yaklaşık 8.500 TL) artırılmasını talep ediyor.
Portekizli tanker şoförleri Kasım 2018’de maaş artışı talep etmiş, Paskalya Bayramı öncesi yapılan 4 günlük grev sebebiyle yine ülke genelinde akaryakıt krizi yaşanmıştı.
Ulusal Ticari Mal Taşımacılığı Birliği (Antram) ile aylar süren müzakereler sonrasında şoförlerin maaş artışı konusunda anlaşma sağlandığını açıklayan sendika yetkilileri, buna rağmen işverenlerin bu anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle greve gitme kararı almıştı.
Asgari hizmetin karşılanamayacağını savunan sendika yetkilileri, grevin etkisini azaltmak için önlemler alan hükümeti grev haklarını ihlal etmekle suçluyor.
Tanker şoförlerinin Paskalya tatili dönemine denk gelen nisandaki grevlerinde ülkedeki benzin istasyonlarının birçoğunda yakıt bitmiş, Portekiz vatandaşları arabalarıyla İspanya tarafına geçerek buralardaki benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturmuş, uçaklar yakıt ikmali için İspanya’daki havaalanlarını kullanmış ve toplu ulaşımda ciddi sorunlar yaşanmıştı.
Artı Gerçek