Bir yılda 800 bin kişi intihar ediyor!



Dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor, bir yılda intihar edenlerin sayısı 800 bin! Bu sayının 2020’de 1 milyona çıkması bekleniyor


İntiharları bile “yetişmiş insan gücü kaybının” ekonomiye maliyetleri noktasından inceleyen, savaşları- “barışı” bile bu gözlükle irdeleyen, işgal harekatlarını “barış” kategorisi altında tanımlayan Küresel Barış İndeksi’nin ortaya koyduğu veriler, kendi mantığından öte çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilerden de yararlanılarak hazırlanan İndeks, dünya genelinde intihar oranlarının durdurulamaz biçimde tırmandığını ortaya koyuyor.

Sömürünün dipsizleşmesi, toplumsal ilişkilerin-dayanışma ağlarının çözülmesi ve bir bütün olarak toplumsal bunalımın bir krize dönüşmesini ortaya koyan intihar oranlarına göre dünyada her 40 saniyede bir kişi hayatına son veriyor. Her yıl ortalama 800 bin kişi intihar ediyor. Gelişmiş ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, intihar vakalarının daha da artacağı ve 2020 yılında dünyadaki intihar vakalarının sayısının 1 milyonu aşacağını belirtiyorlar.

Savaş ve “iç güvenlik harcamaları” uçuyor!

Küresel Barış Endeksi verilerine göre, 2018 yılında çeşitli kategorilerde ele alınan şiddetin dünyaya maliyeti 14.1 trilyon dolar oldu. 2017’de bu rakam 14.6 trilyon dolardı.

Şiddet kategorileri içinde en büyük tutara yaklaşık 5.7 trilyon dolar ile askeri harcamalar sahip oldu.

Askeri harcamaların arkasından 4.3 trilyon dolarla devletlerin iç güvenlik harcamaları geldi.

Üçüncü sıradaki cinayetlerin dünya ekonomisine faturası da 1.2 trilyon dolar oldu.

İntiharların etkisi silahlı çatışmalardan fazla oldu

Özel güvenliğin dünya ekonomisine etkilerinden hemen sonra dördüncü sıradaysa intiharlara yer verildi.

Geçen yıl yaşanan intiharların ekonomiye faturası 737 milyar dolar olurken, intiharların etkisinin silahlı çatışmalardan fazla olması dikkat çekti. Bu dönemde silahlı çatışmalar 672 milyar dolarlık etki yarattı.

“Barışın” da faturası varmış

Bu çağda “barış götürme” adına yapılan emperyalist işgalleri de “barış çabaları” olarak tanımlayan rapora göre 2018’de barış inşa etmenin faturası 39.2 milyar dolar olurken, barışın devam etmesinin faturası da 24.8 milyar dolara ulaşmış. Endeks verilerine göre terörün ekonomiye etkileri ise azalmış. 2018 yılında terörün ekonomiye etkisi 31.2 milyar dolar olurken, bir önceki yıl bu rakam 59.7 milyar dolardı.

Türkiye ‘durumu kötüye giden ülkeler’ arasında

Türkiye, 2019 Küresel Barış Endeksi’nde bir önceki yıla göre üç sıra gerileyerek 163 ülke arasında 152’nci oldu. 2018’de Türkiye listenin 149’uncu sırasında yer almıştı. Türkiye, Nikaragua ve Yemen’le “durumu kötüleşen ülkeler” arasında yer aldı.

İç barışı sağlam ülkeler

Endekse göre İzlanda, 11’inci kez üst üste iç barışı en iyi sağlayan ülke oldu. İzlanda’nın arkasından sırasıyla Yeni Zelanda, Portekiz, Avusturya, Danimarka, Kanada, Singapur, Slovenya, Japonya, Çekya, İsviçre ve İrlanda geldi.

Ayrıca Kontrol Et

ÇHD 50 Yaşında

1974 yılında kurulan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 50. kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor