DİSK Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şube’yle İmzalanan toplu sözleşme anlaşmasının hükümlerini yerine getirmekten kaçan Maltepe Belediyesi, bu kaçışını işçilerin sendika örgütlülüğünü dağıtmayı hedefleyen bir saldırganlığa dönüştürdü. İlk olarak 6 Ekim’de TİS’in gerekliliklerinin yerine getirilmesi için çaba harcayan Genel-İş 2 No’lu Şube yöneticisi Alkan Okuducu’nun işine son verdi. İşçiler bu kıyıma karşı çıkınca ve bu karşı çıkış eylemli bir tepkiye evrilmek üzere olgunlaştıkça bu sefer de üç işçinin iş akdini feshetti. Okuducu’ya destek veren Genel-İş Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman’ın iş yasasının 25/2 gibi bir maddesinden işten atılması ve dolayısıyla tüm haklarının gasbedilmesine karşı işçiler, saldırının sendikal örgütlülüğün dağıtılmasına dönük olduğu bilinciyle topluca tutum alıp, iş bırakmaya gitti.
CHP’li Maltepe Belediyesi’ne bağlı MATAŞ A.Ş bünyesinde çalışan temizlik işçileri, akşam saatlerinden itibaren gerçekleşen kıyıma karşı şantiyede toplanarak oturma eylemi yapmaya başladı. Maltepe Belediyesi Başkanı Ali Kılıç işçilerin karşısına TOMA’ları çevik kuvvet ekipleriyle polisi çıkardı. İşten atılan ve aynı zamanda sendika yöneticisi olan 3 işçi hakkında da gözaltı talebinde bulunarak, tebligat çıkardı!
İşçiler polisin şantiye önünde yığınak yapmasına karşı net bir tutum aldı. Çöp araçlarını şantiye girişine çekerek barikat kurdu. CHP’li Belediye Başkanı’nın ısrarlı işçi ve sendika düşmanı tutumu bir süre sonra polis saldırganlığı biçiminde karşılık buldu.
Biber gazıyla işçilere saldırı gerçekleşti. Saldırıya rağmen işçiler dağılmadı, polis Ali Kılıç’ın özel olarak hedef çaktığı 3 işçiyi (aynı zamanda kıyıma uğrayan işçiler) gözaltına aldı.
Saldırıdan sonra gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılacağı, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından ifade edildi.
İşçi ve sendika düşmanı Maltepe Belediyesi’yse işçi kıyımına kılıf hazırladığı yazılı açıklamasıyla adını unutulmaz şekilde tarihte yazdırdı:
İş akdi feshedilen işçilerin, MATAŞ A.Ş. tarafından Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı personele yönelik düzenlenen yemekli bilgilendirme toplantısına katılan işçilere baskı uyguladığı ve hakaret ettiği tespit edilmiştir. Baskıya ve hakarete maruz kalan işçiler şikayet dilekçelerinde söz konusu kişilerin, ‘Kesinlikle şirketin düzenlediği toplantıya katılmayın’, ‘Yemeğe katıldın mı namussuz, sen adam değilsin’ gibi ifadeler sarfettiğini belirtmiştir. Söz konusu şikayet dilekçelerini dikkate alan belediyemiz, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun m. 26 gereği ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü’ hükmü gereğince yasal süresi içerisinde fesih hakkını kullandığını kamuoyunun bilgisine sunarız.