Türkiye Maden-İş’in fırsatçılığı işbirlikçi pratiğiyle teşhir edildi



Tazminat hakları için 27 gündür Karaağaç sınırlarında eylemde olan maden işçileri ve Bağımsız Maden-iş, hükümet ve işbirlikçi Türkiye Maden-İş’in fırsatçılığını ve yapmak istediklerini teşhir ettiler!


Tazminat hakları gasbedilerek işten atılan, verilen sözlere, mahkeme kararlarına rağmen tam 5 yıldır ödenmeyen 3 bin 500 maden işçisini temsilen Bağımsız Maden-İş’le birlikte Ankara’ya yürüyen ve 27 gündür engellendikleri Karaağaç Çamı’nı eylem alanına dönüştüren maden işçileri, Türkiye Maden-İş Sendikası’nın devletin el vermesiyle kazanımları üzerine çökmeye çalışmasını ve 5 yıldır olup bitenleri yaptıkları basın açıklamasıyla belgeleriyle teşhir ettiler.

Soma Cengiz Topel Meydanı’nda yapılan açıklamaya işçi aileleri ve Soma halkı destek vererek gerek devletin yaklaşımına gerekse işbirlikçi Türkiye Maden-İş’in sergilediği fırsatçılığa tutum aldı.

İşçilerden Çetin Erkalkan‘ın okuduğu basın açıklamasında 27 günlük eylemlerle oluşturulan kamuoyu sayesinde; 3500 madencinin meselesinin en azından algılanmasına, kavranmasına ve tazminatların ödenmemesi için her türlü yolu deneyen sarı sendika ve patronların oyunlarına rağmen bu tazminatların ödenebilir olduğunu göstermeye imkan sağlandığı vurgulandı.

Türkiye Maden-İş’in Soma Holding’i kurtarmak, işçilerin tazminatlarının ödenmemesini sağlamak için imzaladığı protokollerin ıslak imzalı halinin de gösterilerek, teşhir edildiği  açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

Türkiye Maden-İş’in fırsatçı tutumu tazminatların ödenme sürecini uzattı, Uyar Madencilik sorunuysa ötelendi

 

Enerji Bakanlığı ve Meclis ile yürüttüğümüz görüşmeler çerçevesinde arkadaşların açıkladıkları, gündeme getirdikleri konuları da dikkate aldığımızda önemli bir yol aldığımız görülmektedir. Bizim amacımız 3500 maden işçisinin tazminatlarının tamamının ödenmesini sağlamaktır. Bununla ilgili önemli mesafeler kat ettik. Fakat bu süreçte, özellikle sarı Türkiye Maden-İş Sendikası tazminat meselemizi başka yöne çekerek bunu kendini kurtarma meselesi haline dönüştürmeye çalışmaktadır. Geçmişte yaptığı yanlış ve eksikliklerden kaynaklı davranış biçiminin, şimdi burada yürütülen mücadelenin üzerinden kendi olumsuzluklarını örtmeye çalışan bir yaklaşıma yönelmesi ve arkasına da AKP milletvekilini alarak bunları gündeme getirmesi bizim kısaltmaya çalıştığımız ödeme sürecinin uzamasına, Uyar madenciliğin ise adı bile anılmadan meselenin çözümsüzlüğe doğru bir yol almasına yönelik bir yaklaşımı ortaya çıkarmaktadır. Biz buna müsaade etmeyeceğiz.

 

Eynez, Atabacası, Işıklar ve Uyar işçileri birleşirse çözeriz

 

Bizim yapmamız gereken şey, çağrımızda da belirttiğimiz gibi: Yüklenirsek bu meseleyi çözebiliriz! Eğer burada 3500 maden işçisi kendi içinde Eynez, Atabacası, Işıklar ve Uyar diye bölünmez ve birlikte hareket etme imkânı ve olanağını yaratırsa vakit geç değil. 5 Kasım’dan önce bu birlik sağlanabilirse, buradaki güç Çamlık’a transfer edilebilirse, biz inanıyoruz ki 5 Kasım’da yapacağımız son ve nihai görüşmede önemli ölçüde sorunların çözümünü sağlamış oluruz.

 

Uyar Madencilik sorunun dışında bırakılamaz

 

Önerilerimiz çok açık. Eynez ile ilgili TKİ zaten birincil derecede sorumlu ve bunu kabul etmiş vaziyette. Doğal olarak buradaki sorun ödeme süresiyle ilgili ve sürenin kısaltılması meselesi var. Bunun ötesinde sorun çözülmüş gibi görünüyor. Işıklar ve Atabacası’nda da belli bir yol almış olmamıza rağmen sarı sendika girişimiyle bu yol Meclis’e havale edilir duruma getirilmeye çalışılıyor. Biz, Işıklar ve Atabacası’nın TMSF üzerinden ve Amasya-Çeltek’te uygulanan yöntemle çözülebileceğine inanıyoruz. Bu konuda ısrarımız sürüyor. Uyar Madenciliği ise dışarıda bırakan bir çözümlemeyi asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz! Uyar meselesini de içine alan bir çözümlemenin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Fonu ile çözülebileceğini de ayrıca düşünüyoruz.

 

AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan’ın ifade ettiği şekliyle Torba Yasa içerisinde en kısa zamanda bu meseleyi gündeme getireceklerini söylüyorlar. Bir an önce getirilsin! Bir tek cümle ile bu mesele çözülebilir. O zaman Uyar meselesi de zaten çözülmüş olacaktır.

 

Bunun için 3500 maden işçisi ile Soma’daki maden işçilerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz!

 

Türkiye Maden-İş’in Soma Holding’le imzaladığı protokol tazminatların ödenmemesini içeriyor!

 

Sarı Türkiye Maden-İş Sendikası’nın gündeme getirdiği manipülasyonlara, yalana dolana, çeşitli spekülatif yaklaşımlara inanmamalarını istiyoruz. Onların pratiği ortada, bizim pratiğimiz ortada. Bu pratikleri, üst üste Soma Holding’i kurtarmak, işçilerin tazminatlarının ödenmemesini sağlamak için imzaladıkları PROTOKOLLER‘de mevcuttur. Birazdan ıslak imzalı bu protokol örneğini kamuoyu ile paylaşınca herkes kimin gerçekte ne yapmış olduğunu öğrenmiş olacak. Onlar 5 yıldır insanların tazminatlarının ödenmemesi için ellerinden geleni yaptılar. Sermaye ile işbirliği yaptılar. Biz ise madencilerin gücüne güvendik, inancına güvendik, ısrarına güvendik. O inancı ve ısrarı açığa çıkartan bir yol izledik ve bugün geldiğimiz 27. günde de önemli ölçüde mesafe aldığımıza inanıyoruz. Birleşirsek kazanacağız. Yüklenelim ve kazanalım!

Ayrıca Kontrol Et

Petrol-İş: As Plastik Yönetimi Suç İşliyor

Petrol-İş Sendikası As Plastik yönetiminin işlediği suçları anlattığı bir açıklama yaparak “izin vermeyeceğiz” dedi