Emekçilerin rızasını almak için adına “İstihdam Seferberliği“ denilerek ardı ardına açılan paketlerden biri daha gündemde. Geçen yıl “1 milyon kişilik istihdam” denilerek açılan ve giderleri İşsizlik Fonu’ndan karşılanan o şatafatlı paketlerin istihdam yaratmanın ötesinde asıl olarak patronların batıklarını kurtarmak ve yine onlar için piyasayı canlandırmak dışında bir etkilerinin olmadığını; durmadan artan işsizlik oranlarından biliyoruz.
Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son olarak “işsizlikle mücadele adımı” diye yeni bir paketin yolda olduğunu duyurdu. Adına İstihdam Kredi Paketi denilen bu paketle üç kamu bankası, (Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) sözümona istihdamı artırmak koşuluyla, imalat, hizmet, devam eden konut projeleri ve yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşük faizli krediler verecek.
Pakete göre bankaların, en az 5 kişilik istihdam karşılığında, 5 bin TL ile 200 bin TL arasında kredi vermesi öngörülüyor. Bu krediler, yurtdışı müteahhitlik sektörü hariç, diğer sektörlere enflasyonun (TÜFE) iki puan üstünde veya yüzde 12 faiz oranıyla verilecek.
Teşvikler bu sefer de “istihdam odaklı kredi paketi” olarak servis edildi. Oysaki belirtilen rakamların istihdama katkısının olmayacağı ortada. Asıl olarak patronlara kredi yani aslında para akıtmanın bir yolu olarak kullanılacağı açık olan bu paketin giderlerinin bankalardan mı hazineden mi karşılanacağıysa belli değil.
Farklı sektörlerini hedefleyen 4 paketin ayrıntıları şöyle:
I-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi – İmalat Sanayi Sektörü
Seçilmiş emek yoğun imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecek. İlave istihdam başına kredi tutarı tekstil ve konfeksiyon için 100 Bin TL, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 Bin TL oldu.
II-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi – Hizmet Sektörü
Seçilmiş emek yoğun hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecek. İlave istihdam başına kredi tutarı 5 Bin TL-100 Bin TL arasında değişecek.
III- Devam Eden Konut İnşaat Projeleri İstihdam Odaklı İşletme Kredisi
Hasılat Paylaşım Yönteminin uygulandığı, piyasa koşullarının bozulması veya müteahhit firmanın finansmana erişim sorunları yaşaması nedeniyle tamamlanamayan projelerde, inşaatların tamamlanması için gereken tutar kadar kredi kullandırılabilecek. Sağlanacak finansman kaynağı ile yaşanması muhtemel istihdam kaybının önüne geçilecek ya da kaybedilen istihdamın tekrar kazanılması sağlanmış olacak.
İstihdam Odaklı söz konusu kredi de azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve 5 yıla kadar vadeli olarak kullandırılabilecek.
IV-Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü İstihdam Odaklı İşletme Kredisi
Yurt dışında İnşaat-taahhüt projesi ihalesi kazanan müteahhit firmalardan, personel istihdamının en az %75’inin Türkiye’den götürülecek iş gücü ile sağlanacağını taahhüt eden firmalar, bu kapsamda kredi kullanabilecek. Bu firmalar ihtiyaç duydukları kesin ve avans teminat mektuplarını azami binde 5 komisyonla, nakit kredileri ise üstlendikleri işle ilgili avans alamayan firmalara yurt dışında aldıkları ihalenin %5’ine kadar kullanabilecek.