Hasankeyf’te bir esnaf: “Kalpleri soğuklar gelip ısınsın artık”



Hasankeyf’te tarihi çarşının esnafına, çarşıyı boşaltmaları için verilen süre önceki akşam sona erdi. Esnaflardan bazıları büyüdükleri dükkanlardan taşınmak zorunda kalırken, bir kısmı ise yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediği için taşınamadı. Bu duruma tepki gösteren Ali Aslankılıç adlı esnaf da dükkanını eşyalarıyla birlikte yaktı.


12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılmak istenen Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda barajın suları altında kalacak.

Tarihi eserlerin yeni yerleşkeye ‘taşınma’ işlemi de sürüyor.

Tarihi çarşı boşaltıldı

610 yıllık Er-Rızk Camii’nin taşınması için Hasankeyf’in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı yıkılıyor.

Tarihi çarşının boşaltılması için esnaflara verilen süre önceki akşam saatlerinde dolmuştu.

Esnaflardan bazıları büyüdükleri dükkanlardan taşınmak zorunda kaldı.

Bir esnaf dükkanını yaktı

Bazı esnaflar ise tarihi ilçenin yıkımını protesto etmek için bir süre daha çarşıda kalacaklarını belirtirken, bir kısım esnaf da yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediği için taşınamadı.

Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre “bekar olduğu” gerekçesiyle yeni yerleşkede kendisine yer verilmeyen ve çocukluğundan beri tarihi ilçede esnaflık yapan Ali Aslankılıç, dün dükkanını eşyaları ile yakarak durumu protesto etti.

Hem yıllardır emek verdiği dükkanından çıkardığını hem de hak sahibi yapılmadığını söyleyen Aslankılıç, “Kalpleri soğuklar gelip ısınsın artık” ifadelerini kullandı.

Aslankılıç gibi benzer durumda olan birçok esnaf ve Hasankeyflinin olduğu belirtilirken, yurttaşların bekleyişleri sürüyor.

Pazar günü itibariyle son misafirlerini ağırlayan tarihi çarşının bulunduğu Kale Sokağı ise kepçe ve dozerlere teslim edildi.

İş makinelerinin dün itibariyle yıkımına başladığı çarşıda çalışmalara bugün de devam edileceği belirtildi.

Batman ile Hasankeyf’i bir birine bağlayan ve 1955’te trafiğe açılan eski yolun da trafiğe kapatıldığı aktarıldı.

Hasankeyf’e ulaşım artık, yeni yerleşkeden geçen yeni yoldan yapılacak.

Hasankeyf’in önemi

20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri. 12.000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Büyük bir kültür mirasına sahip küçük bir şehir olan Hasankeyf, yılda 500 bin civarında ziyaretçi çekmekte ve bu sayının artması bekleniyor.

Hasankeyf’in tarih, mimari ve arkeoloji bakımından bölge için arz ettiği önemden dolayı, kamuoyunda da şehrin korunması yönünde güçlü bir destek var.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altında.

Hasankeyf’i tehdit eden en yakın tehlike, Ilısu Barajı hidroelektrik santrali.

Santralin tamamlanması planlanmış bulunmaktadır ve bu gerçekleştiği takdirde, 2018 yılına varmadan, bu sit alanı 65 metre suyun altında kalacak. (Gazete Karınca)

 

Ayrıca Kontrol Et

Reşit Kibar’ın Azmettiricilerine Dokunulmazken Tepki Gösterenler Gözaltına Alınıyor, Tutuklanıyor

Hopa’nın Cankurtaran mevkiindeki ormanların mesire alanı bahanesiyle yağma ve talana açılmasına karşı iş makinesinin önünde duran köylülerin üzerine ateş açılması sonucu Reşit Kibar’ın hayatını kaybetmesinin ardından, iki kişi daha gözaltına alındı.