İşçi ve emekçilerin gelecekten yiyerek kıt kanaat geçinmeleri ve yaşadıkları sömürü ve yoksulluğa rağmen “her şey yolundaymış” duygusu yaşayarak olup bitene rıza göstermelerinin en önemli araçlarından biri olan kredi ve kredi kartları için konulan haciz kararlarının rakamsal karşılığı dudak uçuklatıyor. CHP’nin hazırladığı rapor, Türkiye’de işçi, emekçi yaşamlarının kredi kartları olmasa nasıl döneceğini bir kez daha düşündürtürken, aynı zamanda krizin boyutlarının görülmesi açısından çarpıcı sonuçlar ifade ediyor.
Rapora göre, bu yılın 11 ayında, 1 milyon 205 bin 253 kişi krediler yüzünden icralık oldu ve toplam icra dosyasıysa dile kolay 21.3 milyona çıktı.
İşçiler işsiz kalıp, orta sınıfların da hızla konum kaybettiği, bu sarsıntıların yarattığı geçim sıkıntılarıyla çıkışsızlığa sürüklenerek intihara yöneldikleri bu koşullarda rapor, üstü örtülmek istenen gerçeklerin tercümesi gibi…
Ücretlerin geçinmeye yetmediği, yoksulluğun-hayat pahalılığının alıp başını gittiği mevcut durumda tüketici kredisine ve kredi kartına yönelen emekçilerin yaşadıkları yıkım raporda şu rakamlarla dile geliyor:
2019 Ocak-Ekim döneminde toplam 1 milyon 205 bin 253 vatandaş daha bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için icra takibine alındı. Son beş yıl içinde takibe alınan ve borcu halen devam eden vatandaş sayısı ise 3 milyon 667 bin 827 oldu.
Takibe alınan krediler 46 milyar lira artarak 6 Kasım itibarıyla 140 milyar liraya ulaşmıştır. Kredi stokunun yüzde 7.1 oranında arttığı bir dönemde batık kredilerdeki artış oranı yüzde 49.4’ü bulmuş, batık kredilerin oranı ise yüzde 5.5’e çıktı Bu borcun 447 milyar lirası tüketici kredilerinden, 115 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanmaktadır.
21.3 milyon icra dosyası var
Raporda 1 Ocak-10 Kasım 2019 günleri arasında UYAP üzerinden açılan icra dosyalarının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 oranında artarak 7 milyon 894 bine ulaştığına işaret edildi. Aynı dönemde sonuçlanan dosya sayısı 5 milyon 100 bin olarak gerçekleşirken, icra dairelerinde 11 Kasım itibarıyla toplam 21 milyon 264 bin dosya işlem görüyor.