Boyun eğmeyen iki kadın farklı coğrafyalarda direniş kıvılcımı



Gazzeli Mariam Abudaqa Fransa’da gözaltında, Nobel ödüllü Narges Mohammadi İran’da hapishanede açlık grevinde


Gazze’deki büyük bir Filistin feminist örgütünün lideri, kadın hakları için verdiği mücadeleyle uluslararası alanda tanınan 72 yaşındaki aktivist Mariam Abudaqa, dün gece Fransız polisi tarafından tutuklandı. Pariste bir polis karakolunda gözaltında tutuluyor.

İranlı insan hakları aktivisti, gazeteci ve Nobel Barış Ödülü sahibi Narges Mohammadi, Tahran’daki hapishanede açlık grevine başladı. 51 yaşındaki Mohammadi, mahkumlara tıbbi bakım sağlanmamasını ve kadınların peçe takma zorunluluğunu protesto ediyor.

Mariam Abudaqa, aralarında Fransa Filistin Dayanışma Derneği’nin de bulunduğu, Filistin halkının haklarını savunan çeşitli kuruluşların daveti üzerine, feminist mücadelesi ve Gazze’deki durum hakkında bir konuşma turu için Fransa’ya geldi. AFPS yaptığı açıklamada: “İsrail’in halka karşı gerçekleştirdiği gelişigüzel bombalamalarda ailesinden çok sayıda kişi ölmüş olmasına rağmen Filistin halkına dost olduğunu iddia eden bir devletin polisi tarafından tutuklanmasının onun için ne anlama geldiğini anlıyoruz. Gazze’de her dakika ölümle tehdit edilen, her türlü geçim imkanından mahrum bırakılan yakınlarının durumunu büyük bir endişeyle takip ediyoruz” denildi.

Fransa’ya Fransız makamları tarafından verilen tamamen yasal bir vizeyle girmiş olmasına rağmen, turunun ortasında kendisine sınırdışı kararı tebliğ edildi; bu karar, idare mahkemesinin 20 Ekim’deki bir emirle askıya aldığı bir emirdi. Fransız hükümeti bu karara Danıştay’da itiraz ederek karşı çıktı: Nihayet 8 Kasım günü İdare Mahkemesi’nin kararını iptal etti. Bir kez daha sınırdışı edilme kararına tabi tutulan Mariam Abudaqa’nın, planlanan tarih olan 11 Kasım’da Fransa’yı terk etmesi gerekiyordu.

Hiçbir kamu düzeni gerekçesi, Mariam Abudaqa’nın tutuklanmasını haklı gösteremez; hatta bu tutuklama sırasında kendisine eşlik eden ve bu tutuklama sırasında tacize uğrayan aktivistlerin şikayette bulunmasına yol açan şiddet olaylarını da haklı gösteremez.

AFPS başkanı Bertrand Heilbronn şunları söyledi: “Gazze’deki Filistin halkına yardım organize edilnesi gerektiği bir dönemde Fransa bugün önemli tek talebi, acil ateşkesi reddederken şiddet içeren şiddet eylemleri gerekçe gösterilerek Meryem Abudaqa’nın tutuklanması Fransa’nın güvenilirliğine yeni bir darbedir. Fransa adına bir kez daha utandık. Mariam Abudaqa derhal serbest bırakılmalı ve Fransız yöneticiler ondan özür dilemeli” dedi.

İranlı insan hakları aktivisti, gazeteci, Nobel Barış Ödülü sahibi Narges Mohammadi, Tahran’da tutulduğu hapishanede açlık grevine başladı. 51 yaşındaki Narges Mohammadi, mahkumlara tıbbi bakım sağlanmamasını ve kadınların peçe takma zorunluluğunu protesto ediyor.

Hapishanedeki bir doktorun yaptığı elektrokardiyogramın ardından Narges Mohammadi’nin acilen hastaneye kaldırılması gerekti. Ancak aktivistin başını örtmek istememesi nedeniyle hastaneye nakli hapishane yetkilileri tarafından reddedildi. Nobel komitesi başkanı Berit Reiss-Andersen yaptığı açıklamada, “Tutukluların hastaneye kaldırılmak için başörtüsü takma zorunluluğu insanlık dışı ve ahlaki açıdan kabul edilemez” dedi.

İranlı gazeteci 2021’de 11 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırıldı. İran rejimi, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından patlak veren İran halk hareketinin amiral gemisi figürü olan “Kadın, Yaşam, Özgürlük”e, idam cezası ve değişik yaptırımlarla kadın haklarına karşı mücadelelerinin bedelini ödetmek peşinde.

Yine İranlı avukat Nesrin Sutude “toplumun akli güvenliğini bozma” suçundan Tahran’da tutuklandı

Bir yandan kınanan diğer yandan ödüllendirilen 51 yaşındaki aktivist Narges Mohammadi, “İran’da kadınlara yönelik baskıya ve herkes için insan hakları ve özgürlüklerin desteklenmesi mücadelesi” nedeniyle geçen Ekim ayında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Narges Mohammadi bugün, sağlık hizmetlerine erişim için bu başörtüsünü takmayı reddederek Masha Amini’ye ve kadın hakları için hâlâ mücadele eden herkese gerçek saygı duruşunda bulunuyor.

Ayrıca Kontrol Et

Özak Tekstil işçilerine jandarma saldırdı!

Özak Tekstil’in Urfa’daki fabrikasında sendika seçme haklarına yapılan saldırıya karşı 10 gündür direnen işçilere jandarma saldırdı Grev kırıcıların içeri girmesini engellemek isterken saldırıya uğrayan işçilerden 15’i ve BİRTEK-SEN yöneticileri Mehmet Türkmen, Deniz Kar, Mazlum Ayçiçek gözaltına alındı. Saldırıdan sonra içerdeki işçilerde çıkmak istediklerini belirtti