İtalya’da Toplu Taşıma ve RAI Grevi



İtalya’da toplu taşıma sektörü çalışanları ve RAI’de çalışan gazeteciler, 24 saat iş bıraktı.


Dünya çapında sınıf ve emekçiler hemen her gün bir ya da bir kaç ülkede grevlerdeler. Grevlerin işbirlikçi sarı sendikaların çağrısıyla yapılması klasik bir tabandan gelen baskıların çok ötesindedir. Grev çağrılarını zorunlu yapan sendikalar sınıf ve emekçilerin kaynama noktalarını, öfkenin düzeyini iyi bilmektedirler. Kontrolü kaybetme korkusu da bu kararlarda önemli bir rol oynamaktadır.

Sınıf ve emekçilerden yana bu yel bu kez İtalya’da toplu taşıma sektörü çalışanlarının özlük haklarında iyileştirme ve toplu iş sözleşmesi yenileme görüşmelerinin başlaması talebiyle 24 saatlik grevi, devlet televizyonu RAİ çalışanlarının yine 24 saatlik grevinden yana esti.

Farklı sendikaların çağrısıyla ulaşım sektöründe çalışanlar, maaşlara zam, çalışma saatlerinin haftalık 39’dan 35’e saate çekilmesi, işyerinde güvenlik koşullarının iyileştirilmesi ve 2024-2027 dönemi toplu iş sözleşmelerine ilişkin müzakerelerin başlaması talepleriyle greve başladı.

Başkent Roma, Milano, Torino, Floransa, Bolonya gibi kentlerde toplu taşıma sektöründe aksaklıklar yaşandı. Roma’da şehir içi belediye otobüs seferleri kısmen yapılırken metrodaki “A” hattı tamamen seferlere kapatıldı. Grev, özellikle başkent Roma’da metro ve otobüs seferleri gibi kent içi toplu taşımayı etkiledi.

Devlet televizyonu çalışanları grevi

Faşist başbakan Giorgia Meloni hükümetinin “boğucu kontrolüne” karşı RAI’de çalışan gazeteciler de greve gitti. Kamu yayıncısı RAI’de çalışan gazeteciler de, 24 saat iş bırakırken, yaklaşık 2 bin kişiyi temsil eden RAI Gazeteciler Birliği (USiGRai), yayınladığı videoda “Özgürlüğümüzü kaybetmektense bir veya daha fazla maaşımızı kaybetmeyi tercih ederiz” dedi.

USiGRai, RAI’yi hükümetin sözcüsü haline getirme girişimi ve gazetecilik çalışmaları üzerindeki boğucu kontrolü nedeniyle geçen ayın sonlarında grev çağrısı yapmıştı. USiGRai’nin grev çağrısında, geçici sözleşmeyle çalışan gazetecilerin sözleşmelerinin yenilenmemesi, emekli olan veya doğum izninde olan çalışanların yerine yenilerinin alınmaması, yeni işe alınanlar için de kamu sınavı yapılmaması ve maaş kesintilerinin son bulmasını da istedi.

RAI Yönetimi grevin siyasi olduğunu savundu

RAI yönetimi de USiGRai’yi “Yalan haber yapmak” ve “İdeolojik ve politik motivasyonla hareket etmekle” suçladı. Sendikanın kamu hizmetini siyasi istismara maruz bıraktığını savunan RAI yönetimi, sendikanın bununla şirket imajına zarar verdiğini söyledi. Oysa Sınır Tanımayan Gazetecilerin (RSF) yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre İtalya 180 ülke içerisinde 46. sırada. İtalya aynı endekste 2023’te 41. sıradaydı.

Öte yandan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Maja Sever, yaptığı açıklamada, yıllardır İtalya’da kamu yayıncılığının daha bağımsız olması yönünde çağrı yaptıklarını hatırlattı.

Ayrıca Kontrol Et

Halep’e Saldıran Cihatçı Çeteler de Telsizleri Patlattı!

Türkiye destekli cihatçı çeteler ve HTŞ Halep’e yönelik saldırısında da İsrail’in Lübnan’da Hizbullah güçlerinin kullandığı telsizleri patlatma pratiği yinelendi!