TÜİK’ten ‘En İyi Savunma Saldırıdır’ Tutumu!



Dünyanın en şeffaf istatistik kurumlarından biri olduğunu iddia eden TÜİK, resmi enflasyon için kullanılan madde sepetini kalem kalem açıklayan Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ı hedef aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ücretlerin alta çekilmesi ve buna meşruiyet yaratılmasına endeksli enflasyon hesaplamalarında kullandığı sepetteki fiyatları 2022’den bu yana açıklamıyor. Neden açıklamadığı, mahkeme kararlarına rağmen neden bunda inat ettiği ölçüt aldığı fiyatların çocukları bile güldürecek düzeyde düşük olduğunun açığa çıkmasıyla daha somut hale geldi. O fiyatların açığa çıkmasına da öfke kustu.

Dünyanın en şeffaf istatistik kurumlarından biri olduğunu iddia ettiği açıklamasında o sepetteki fiyatları teşhir eden Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ı “yanıltıcı bilgi yaymakla” itham etti. Üstüne bir de ürün fiyatlarının yayınlanmaması kararının ne denli isabetli olduğunu belirterek, mahkeme kararlarına ya da uluslararası kuruluşların kurallarına aykırı davranmasını savundu.

TÜİK, Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ın dün yayımladığı enflasyon sepeti kalemlerine ilişkin açıklamasında, “Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır” iddiasında bulundu. Aktaş bu bilgileri geçen ay da paylaşmıştı. O zaman sessizliği seçen TÜİK, şimdi saldırıya geçerek yaptığı kanunsuzluğu, işçi ve emekçi düşmanlığını aklamaya girişti.

Doktor muayenesi 34 TL, zeytin zeytinyağından pahalı!

Alaattin Aktaş dün yayımlanan “Temmuz enflasyonu işte bu fiyatlarla hesaplandı” başlıklı yazısında, TÜİK’in enflasyonunun neden hissedilen reel enflasyondan düşük çıktığına dair ayrıntılar vermişti. Aktaş, resmi enflasyon sepetinde kiranın 6 bin 256 lira, doktor muayenesinin 34 lira, beyaz peynirin 149 lira, yumurtanın 2,67 lira, özel üniversite ücretlerinin 199 bin lira, yurt ücretinin 457 lira olarak hesaplandığını aktarmıştı. Zeytinyağının da 116 lira ile zeytinden (136 lira) ucuz olduğunu belirtmişti.

TÜİK’ten masala devam

TÜİK bugün yayımladığı açıklamada, bizzat Aktaş’ı hedef alarak şu ifadeleri kullandı:

“İlgili köşe yazarı tarafından eksik ve yanıltıcı bilgiler üretilerek madde fiyatı sonuçlarına ulaşılmaya çalışılması neticesinde ortaya çıkan tartışmalar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’da olduğu gibi seçilmiş homojen maddeler haricinde kalan ürünlerin fiyatlarının yayımlanmaması kararının ne denli isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.”

‘En şeffaf istatistik kurumu biziz’

Açıklamada, “TÜİK’in dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri olduğu” ileri sürülerek şöyle denildi:

Bir köşe yazarı tarafından, Kurumumuzca en son Nisan 2022’de yayımlanmış olan bazı madde fiyatları, yine Kurumumuz tarafından hali hazırda yayımlanmakta olan temel başlık seviyesinde fiyat endeksleri ile genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamalarının yapıldığı iddia edilmektedir.

Bahsi geçen yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir.

Bunun yanı sıra, ilgili köşe yazarı tarafından yapılan hesaplama özellikle bir temel başlık altında birden fazla maddenin ve madde çeşidinin bulunduğu durumlarda tamamen hatalı çıkarımlara neden olmaktadır.” 

Ayrıca Kontrol Et

Hindistan’da Samsung İşçileri Sendika Düşmanlığına Karşı Eylemde

Hindistan’daki Samsung montaj tesislerinde sendikal örgütlenmeye giden işçilerin sendikasını patron tanımıyor!