Kanaki Halkına Özgürlük!



Strasbourg’da 10 Ağustos 2024 tarihinde Kanaki halkına özgürlük talebiyle eylem yapıldı.


Eylemde, Fransa’nın koşulsuz olarak Kanaki’den çekilmesi, 13 Mayıs sonrası yapılan eylemler nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanların serbest bırakılması, Fransa devleti tarafından katledilen 6 kişinin hesabının verilmesi, Kanaki halkını seçimlerde etkisizleştiren yasanın geri çekilmesi vb. talebinde bulundular. Eylem boyunca megafondan Fransa’nın sömürgeci politikası teşhir edildi. “Bağımsız Kanaki!”, “Yaşasın Kanaki direnişi!”, “Kahrolsun sömürgecilik!” sloganları atıldı. Eylem süresince aynı içerikte bildiriler dağıtıldı.

Sömürgeleştirilen Kanaki’nin özet tarihi:

1774 yılında Qand James Cook adında bir Fransız adaya gider ve yerleşir. Sonra yerlilere rağmen adanın ismini Yeni Kaledonya olarak değiştirir.

Kanaki, 24 Eylül 1853 tarihinde yerleşik halkın onayı olmaksızın resmen Fransa sömürgesi ilan edilir.

Ada direnişçilere zindan, yerlilere köle olmayı dayatır.

Burada komünarcıları ve Cezayirli isyancıları hapsettikleri bir zindan yapılır. Bir de adanın yeraltı zenginliği olan nikel sömürüsü başlatılır -dünya nikel ihtiyacının yüzde 25’i buradan karşılanıyor.

Yerleşimci (Fransız işgalci), o yıllarda Vietnam, Waponya, Endonezya, Wallisienne*, Tayland ve Batı Hindistan’dan işçiler getirilip adaya yerleşmelerini sağlar. Yerli halkın topraklarına el konulur halk mülksüzleştirilip bağımlı hale getirilir.

Yıllar sonra dışardan getirilen göçmenlerin sayısı yerli nüfusu geçer ve Kanakiler azınlık hale getirilirler. Kendi topraklarında eşitsiz, ayrımcı politikalara maruz kalırlar. Barınma, iş, eğitim, vb. alanlarda kapılar yüzlerine kapanır.

Fakat Fransa’nın yıllarca adada uyguladığı baskıcı ve sömürgeci politikası Kanaki halkının varolma iradelerini kırmaya yetmedi. Kanaki halkı hiçbir zaman yaşadığı toprakların gerçek sahibi olduğunu unutmadı, sömürgeci politikaya teslim olmadı.

En son Fransa devleti 13 Mayıs 2024 tarihinde Kanaki’ye yeni bir anayasa taslağı dayattı. Bu taslak, adada 10 yıldır ikamet eden Fransız ve diğer göçmenlere oy kullanma hakkı veriyordu. Böylece azınlık durumunda olan Kanaki’lerin parlamentoda temsil durumları düşecekti. Fakat Fransa’nın ağzını sulandıran bu yasa, yerli halkın isyanıyla karşılık buldu. Halk sokaklara döküldü, Fransa devleti ile sokak çatışmalarına girdi, bağımsızlığını istedi. Fransa’nın ülkelerinden elini eteğini çekmesini, defolup gitmesini istedi. Polis ve jandarma zoruyla eylemler bastırılmak istense de sömürge politikasına karşı bağımsızlık talebi devam ediyor.

(*) Wallisienne, Pays de la Loire:  Fransa’nın 18  bölgesinden  biridir.  Fransa’nın kuzeybatısında bulunan bu bölge Fransa’nın en kalabalık nüfuslu bölgelerinden biridir.

Ayrıca Kontrol Et

Hindistan’da Samsung İşçileri Sendika Düşmanlığına Karşı Eylemde

Hindistan’daki Samsung montaj tesislerinde sendikal örgütlenmeye giden işçilerin sendikasını patron tanımıyor!