Şili’nin kuzeyindeki dünyanın en büyük bakır madeninde çalışan işçiler, Avustralya merkezli BHP (Broken Hill Proprietary Company) grubuyla anlaşmaya varamadıkları için greve gitti.
Sendika uzun zamandır Escondida madenindeki hissedar temettülerinin yüzde 1’inin işçiler arasında dağıtılmasını, daha kısa çalışma günleri, daha büyük ikramiyeler ve çalışılan toplam yıllara göre tazminat verilmesini talep ediyor. Sendika ayrıca daha iyi çalışma koşulları ve sağlık yardımları da talep ediyor.
Yaklaşık 2 bin 400 işçiyi temsil eden sendika, toplu pazarlık görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından grev çağrısında bulunmuştu. BHP, sendikalı olmayan çalışanların “asgari düzeyde çalışmasına” izin verecek bir “acil durum plânı”nı devreye sokarak grev kırıcılığını örgütlemeye çalışıyor.
Sendika, BHP’yi yedek işgücü kullanarak grev kurallarını ihlal etmekle suçladı ve bu “ciddi sendika karşıtı uygulamaya derhal son verilmesini” istedi.
Şili’nin kuzeyindeki Escondida Madeni, elektrik kablolarından şarj edilebilir pillere kadar birçok alanda kullanılan dünya bakırının yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor.
Son dönemde bakır fiyatlarında yaşanan düşme ve küresel stokların görece dolu olması, grevin şu anki etkisini azaltmakta. Ancak üretimin bir ya da iki haftadan daha uzun süre durması ya da yavaşlaması halinde grev gerçek etkisini gösterebilecek. Bu nedenle yüksek bir olasılık dahilindeki sendikal ihanet karşısında işçilerin uyanıklık sergilemesi ve kararlı bir duruş içerisinde olmaları önem taşıyor.
“Saklı” anlamına gelen “Escondida” Madeni, Şili’nin kuzeyindeki Atacama Çölü’nün çorak yüzeyinin altında gizlenen geniş cevher yataklarına atıfta bulunarak adlandırıldı.
Maden işletmesinin yaklaşık yüzde 60’ına sahip BHP’nin diğer ortakları Rio Tinto ve Japon JECO grubu.