Kürt basın geleneğinin oluşması ve geliştirilmesinde büyük emekleri olan, bu geleneğin çizgileşmesine kanını katan gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992’de JİTEM tarafından katledildiği Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak’ta anıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) tarafından düzenlenen anmaya Anter’in oğlu Dicle Anter’in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve gazeteci katıldı. Anmada Apê Musa’nın fotoğrafları taşındı.
Müftüoğlu: Kürde dayatılan soykırımın dünyaya duyurulmaması için katledildi
MA’daki habere göre anmada konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Anter’i katleden JİTEM’in arkasında siyasi güçlerin olduğunu kaydetti.
Faillerin cezalandırılmadığına dikkati çeken Müftüoğlu, şöyle dedi:
“Katiller, bugün bu iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı. Bugünkü iktidar bu katliama ortak oldu, suçluları akladı. Bu coğrafyada katliamlar, Kürt’e dayatılan soykırım gerçekliği var. Bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçmek için Apê Musa katledildi. Sonrasında onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazeteleri bombalandı. Bugün Nagihan Akarsel’i, Gülistan Tara’yı katlederek devam ediyorlar. Kürt gazeteciler ise bu gerçekleri, halkın gerçekliğini yazmaya devam ediyor. Gerçekleri dünyaya duyurmak için mücadele ediyoruz. Apê Musa’nın ardılları mücadeleyi sürdürdü. Özgür Basın baş eğmedi, eğmeyecek.”
“Anter’in generalleri yola devam ediyor”
Babasının plânlı bir şekilde katledildiğini söyleyen Dicle Anter, onun ölümünü “Kürt gazetecilerine dönük büyük bir darbe” olarak nitelendirdi ve “Bu bir insanlık suçuydu” dedi.
Anter, “Çete anlayışı ile çalışan kişiler, kurumlar kendi başlarına değil, Ankara’dan bu cinayeti planlamıştı. Kürt basınına karşı yapılan bu büyük darbeye karşı Musa Anter’in generalleri her türlü zorluğa karşı fedakârlıkla, cesaretle yollarına devam ediyorlar” diye kaydetti.
“Kalemini yerde bırakmayacağız”
Gazeteci Hüseyin Aykol, “Kimler öldürdü, biliyoruz. Acımız da öfkemiz de hâlâ sıcak. Bunu biz daha sonra gazeteler çıkararak, ajanslar kurarak, televizyon yayınları yaparak gösterdik. Onun kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız da” dedi. Aykol, Süleymaniye’de 3 Ağustos’ta Türkiye’nin hava saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Gulistan Tara ile Hero Bahaddîn’i andı.
“Unutmuyoruz”
Son olarak söz alan DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, “Apê Musa’nın arkadaşlarının, ardıllarının başı sağolsun. Burada 32 yıl önce Apê Musa katledildi. Onun failleri burada teşhir etmek isterdik. Failleri belli ama bu sistem onu savunuyor. Savunduğu için her sene burada anmaya devam edeceğiz. Onun ardılları durmuyor. 32 yıldır çok arkadaş katledildi. Ama 32 yıldır onları unutmuyoruz, hatırlıyoruz. Bugün ailesi ve ardılları burada. ‘Kürtlerin basını ses çıkarmasın. Hakkını isteyenler, basına sahip çıkanlar, kültürüne sahip çıkanları katlediyoruz. Faillerini de teşhir etmiyoruz’ diyorlar. 32 yıl önce Apê Musa’yı katlettiler, bugün Narin’i. Failleri belli. İnanıyoruz ki Narin’de biter. Faili meçhuller son bulur” ifadelerini kullandı.
Anmaya katılanlar daha sonra “Şehid namirin!” ve “Özgür basın susturulamaz!” sloganlarıyla Apê Musa’nın katledildiği yere kadar yürüdü.
Saygı duruşunun ardından Apê Musa’nın fotoğrafının bulunduğu yere karanfiller bırakıldı.