Dil Kurumlarına Yönelik Operasyonda MED-DER Eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî Tutuklandı



İtirafçı Ümit Akbıyık ve 2 “gizli tanık”ın ifade ve beyanları gerekçe gösterilerek Kürtçe dil kurumlarına yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı. Gözaltına alınanlardan bugün adliyeye getirilen diğer 21 kişiyse serbest bırakıldı


Amed’de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk, Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Payîz Pirtûk’un sahibi Cihat Güney 25 Eylül’de, Mustafa Açmaz ise dün savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Niştiman Gül, Nazan Çelik, Şehriban Akçatulum, Mehmet Selim Temel, Hebun Yağmur, Hasan İkvan ise emniyetteki ifadelerinin ardından bugün serbest bırakıldı. 

Gözaltında kalan 22 kişi, emniyetteki ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Adliyeye getirilen dil eğitmenlerinden 21’i serbest bırakılırken, MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

MA’daki habere göre, 21 kişiden adli kontrol ile sevk edilen MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin  Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde alınan ifadeleri ardından adli kontrol uygulanmadan, Berivan Duman ise adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı. 

Neler yaşandı? 

Amed’de 24 Eylül’de eş zamanlı 3 kurum ve onlarca eve yapılan baskınlarda aralarında MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu’nun da olduğu 30 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında onlarca kitap, dergi ve dijital materyale el konuldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ve 2022’de başlayan soruşturmanın yüzlerce kişi hakkında daha önce ifade veren Ümit Akbıyık ve iki gizli tanık beyanlarıyla açıldığı öğrenildi. Soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, gözaltına alınan isimler 4 gün emniyette tutuldu. 

 Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Payîz Pirtûk’un sahibi Cihat Güney 25 Eylül’de, Mustafa Açmaz ise dün savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Niştiman Gül, Nazan Çelik, Şehriban Akçatulum, Mehmet Selim Temel, Hebun Yağmur, Hasan İkvanise de emniyetteki ifadelerinin ardından bugün serbest bırakıldı.

Emniyette ifadesi alınanlara, günlük ve olağan konuşmaların “örgütsel faaliyet” gibi lanse edildiği ve polislerin bu şekilde yönlendirmeli soru yönelttiği belirtildi. Diğer yandan Zarok MA’ya çocuklarını gönderen ailelere de gidişlerin “örgütsel olup, olmadığı” yönünde sorular yöneltildi. 

Savunmalar Kürtçe yapıldı

Geriye kalan 22 kişi ise Diyarbakır Adliyesine sevk edildi. Savcılık ifadesi alınan 22 kişiye, “MED-DER’in faaliyetleri nelerdir?”, “Ne iş yapıyorsunuz?”, “Bu faaliyetleri yürütmek için kimden talimat alıyorsunuz?”, “Örgüte elemen kazandırdığınız doğru mu? Kim ve kimler kazandırıyor?” ve “MED-DER’le Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi arasında bir ilişki var mı?” sorularının sorulduğu öğrenildi. 6 saat süren ifade işlemi sırasında gözaltına alınanların büyük bir kısmı savunmasını Kürtçe yaptı. 

Savcılık ifadesi alınanlardan Hasan Gürpınar, Rabia Karayıl, Ramazan Holat, Yaşar Aslan, Ahmet Boltan, Fatma İgin ve Cihat Cağrıcı serbest bırakıldı. 

2 kişiye tutuklama istemi 

MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Berivan Duman, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin ve İlyas Gün adli kontrol tedbiriyle;  Dilan Güvenç ve Rıfat Ronî ise “Örgüt üyeliği” iddiasıyla, tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Ronî “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken Güvenç adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ayrıca Kontrol Et

Savaşan Kadınlar Ölümden Korkmaz!

Onlar, kendi seslerinin yankısına değil dokunabilecekleri yeni insanlara ihtiyaç duyarlar. Daha rahat edebilecekleri konfor alanları değil aynı olmak zorunda olmaksızın birlikte hareket edebilecekleri örgütlü alanlar, örgütlü insanlar yaratma peşindedir