Çayırhan Maden işçileri Ankara’ya yürüyor



Çayırhan Maden ve termik santrali işçileri özelleştirmeye karşı direnişin 9’uncu gününde Çayırhan’dan Ankara’ya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyor


Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine karşı 9 gündür maden sahasında eylem yapan 500 maden işçisi seslerini duyurabilmek için Ankara’ya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlattı.

20 Kasım’da sabah vardiyasıyla kendilerini yer altındaki maden sahasına kapatan 500 işçi daha sonra eylemlerini sahaya taşımış, gerekirse açlık grevi başlatacaklarını duyurmuştu.

Çayırhan Termik Santrali ve Linyit Madeni İşletmesi’nde çalışan işçiler bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlattı. İşçiler, Özelleştirme İdaresi’nde taleplerini dillendirmeyi hedefliyor.

“Varlık satışı”na hayır diyen işçiler eylemlerini bu iptal edilene kadar sürdüreceklerini belirttiler.

Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul bakanlık yetkililerinin kendilerini arayarak özelleştirme şartnamesinde bazı düzenlemelere gidileceğini ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini aktardığını söyledi.

Akçul, ”Enerji Bakanlığı’mızın yapacağı değişikliklerle maalesef, varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına almamaktadır. Bu nedenle işçilerimize gereken güvencenin verilmediği, varlık satışının iptal edilmediği bu özelleştirmeye karşı yer altında ve yer üstünde son derece zor şartlarda günlerdir hak mücadelesi veren işçilerimizle birlikte Ankara’ya Maliye ve Hazine Bakanlığı’na gidiyoruz. Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan varlık satışı ve özelleştirme kararından acilen dönülmelidir. Bu bir hak mücadelesidir, işçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2020 yılında işletmesi tekrar devlete devredilen Çayırhan Termik Santrali’nde toplam 2 bin 100 işçi çalışıyor. Bu işçilerin bin 300’ü yer altında 800’ü ise yer üstünde görev yapıyor.

2021’de santralin arazileri ve maden sahaları tekrar özelleştirme programına alınmış, ihale tarihi olarak 4 Aralık 2024 belirlenmişti.

Çayırhan işçileri ihale şartnamesinde işçilerin geleceğine dair hiçbir güvence bulunmadığını, özellikle ihale sonrasında 4 ay içinde yaklaşık 800 işçinin lojmanlarından çıkarılacağını belirterek özelleştirmenin durdurulması ve “Varlık Satışı”nın iptali istemiyle eyleme başlamıştı. 

Ayrıca Kontrol Et

Özgür Ülke’yi de Susturamadılar Özgür Basını da!

Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasının 30. yılında İstanbul Kadırga’da bir basın açıklaması yapıldı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in “bertaraf edin” direktifiyle TNT kalıpları kullanılarak bombalanan Özgür Gündem saldırısı sırasında dağıtımcı Ersin Yıldız hayatını kaybetmiş, yirmi bir çalışan da yaralanmıştı.