Ölen işçilerin rakam olmadığını hatırlattılar



Dün Elazığ Palu’da krom madeninde asansör olarak kullanılan vagonun 25 metreden düşmesi sonucu hayatlarını kaybeden maden işçisi kuzenler Salih Yıldırım ve Adem Yıldız’ın ocakta ‘yüksek minarede kandiller yanar’ türküsünü söylerkenki görüntüleri ölen işçilerin birer rakam olmadığını bir kez daha hatırlattı


Uzaya insan göndermekten bahsedenler, ardı arkası gelmeyen iş cinayetleri konusunda tek bir adım atmıyorlar. Atmadıkları gibi, emeğin sömürülmesi koşullarını daha da ağırlaştıracak bir tablo yaratıyorlar. İşçi katillerini salıveriyorlar, Soma’da olduğu gibi verilen sembolik cezaları bile çok görüp, düşürüyorlar. İş mahkemelerini bile daha despot bir emek rejimi yaratılması stratejik hedefiyle bağlantılı olarak yeniden düzenliyorlar. Emeğe dönük saldırı listesinin uzadıkça uzadığı bu koşullarda iş cinayetlerinin tırmanarak devam edeceğini söylemek gerçeğin adını koymak dışında bir anlam taşımıyor.

Birçok ülkede madenlerde ya da başka işkollarında iş cinayetleri oldukça alt sınıra çekilmişken Türkiye’de basit önlemler alınmadığı, denetimler yapılmadığı ve maden patronlarından hesap sormak bir yana adeta sırtları sıvandığı için ölümler devam ediyor.

Son olarak Elazığ’ın Palu ilçesindeki krom madeninde asansör olarak kullanılan vagonun 25 metreden düşmesi sonucu aynı zamanda kuzen olan maden işçilerinden Salih Yıldırım (29) ve Adem Yıldız (30) hayatını kaybetmişti. İki işçi, asansör olarak kullanılan vagonla aşağı indikleri sırada vagonun vinçindeki demir parçasının kopması nedeniyle düşmüştü.

Onların sayı olmadıkları, yaşamları, çocukları, yetenekleri, beğeni ve özlemleriyle insan oldukları ocakta birlikte seslendirdikleri ‘yüksek minarede kandiller yanar’ türküsünün görüntülerinin sosyal medyaya yansımasıyla bir kez daha hissedildi.

Onların o yanık sesleri, neşeleri, samimiyetleriyle seslendirdikleri türkü işçi sınıfının kolektif sesi olduğu kadar, kolektif mücadele çağrısıdır da…

Ayrıca Kontrol Et

Düzensiz Göçmenler, Göç ve İltica Anlaşması’nın Onaylanması*

"Göç paktı”, Avrupa'ya düzensiz göçlerin sayısını azaltmaya yönelik. 2023'te, yaklaşık 380 bin kişi kaçak yollardan Avrupa sınırlarını geçti. Bu rakam bir milyondan fazla insanın geldiği 2015'teki Suriyeli mülteci krizinden bu yana en yüksek sayıyı oluşturuyor.