Mayıs ayında 232 iş cinayeti!



İSİG Meclisi mayıs ayında en az 232, 2021’in ilk beş ayında ise 972 işçinin iş cinayetlerinde katledildiklerini açıkladı


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi mayıs ayında en az 232, 2021’in ilk 5 ayıda ise 972 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, en fazla ölümün sağlık emekçileri başta olmak üzere Covit-19 sebebiyle gerçekleştiğini açıkladı.

İSİG Meclisi bu ayki raporuna 1 Mayıs’ın pandemi yasaklarına denk getirildiği, Konfederasyonların da pandemiyle artan sömürüye ve anti-demokratik yasaklara karşı gerekli tepkinin gösterilebileceği 1 Mayıs’ta sembolik kutlamalar ve anma programlarını tercih ettiğini belirterek başladı. Pandemi yasakları sürecinde işçilerin evde kalamadığı, kapanma döneminde e-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 ‘Çalışma Muafiyet İzni Belgesi’nin düzenlendiği, işçilerin toplu taşımada, üretim alanlarında dip dibe çalışmaya devam ettikleri hatırlatıldı.

Tedavisi mümkün olan bir salgın yüzünden emekçilerin ölmeye devam ettikleri kaydedilen raporda, “Bu ölümlerin en çıplak gerçekliğini sağlık alanında gördük. DSÖ Genel Direktörü’nün açıklamasına göre dünyada en az 115 bin sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti” diye vurgulandı.

Patent ve fikri mülkiyet nedeniyle başta yoksul ülkelerin halklarının ve genel olarak işçi ve emekçilerin aşıya erişmekte sorun yaşadıkları kaydedildi.

Çalışmanın kendisi işçi sınıfı için başlı başına sağlık sorunu haline geldi!

Raporda, sayısız eşitsizlik yemiyormuş gibi işçilerin uzun çalışma saatleriyle adeta ölüme ve hastalıklara sürüklendiklerine dikkat çekildi:

Öte yandan çalışma olgusu işçi sınıfı için başlı başına sağlık sorunu haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından bu konuda yapılan ilk küresel araştırmada, 2016 yılında yüz binlerce işçinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı inme, kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi nedenlerle yaşamını yitirdiği belirtildi. Araştırma, haftada en az 55 saat çalışan bir işçinin, 35-40 saat çalışan bir işçiye göre felç geçirme riskinin yüzde 35, kalp hastalıkları riskinin de yüzde 17 arttığını ortaya koydu. Bu araştırma sonucunda söyleyebiliriz ki, fazla çalışmak sağlığa zararlıdır!

Ev işçileri: Çalışma saati ve ücret standardı yok, taciz, mobbingi şiddet var!

İSİG Meclisi bu ayki raporunda kadın işçiler açısından sömürü koşullarının hem ev içinde hem kamusal alanda, hem işyerinde yoğunlaştığını belirterek, özellikle ev işçisi kadınların koşullarına dikkat çekti:

Dünyada yüzde 75’i kayıt dışı çalışan toplamda 67 milyon ev işçisi bulunuyor. Türkiye’de ise bu sayı yaklaşık 1 milyon 300 bin. Çalışma saatleri ve ücret konusunda belli bir standarda sahip olmayan ev işçisi her 10 kadından 3’ü cinsel, fiziksel şiddete ya da mobbinge uğruyor. Düşük ücretler ve angaryaya zorlanan ev işçisi kadınların örgütlenme ve sendikalaşma mücadelesinin yaygınlaşması gerekiyor.

Soma Katliamı’yla ilgili davada yargının aleni sınıf düşmanı tutumuna da dikkat çekilen raporda Mayıs ayındaki cinayetlerle ilgili şu ayrıntılar tespit edildi:

2021’in ilk 5 ayında 972 işçi katledildi!

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda:

-Ocak ayında en az 203 işçi,
-Şubat ayında en az 141 işçi,
-Mart ayında en az 144 işçi,
-Nisan ayında en az 252 işçi,
-Mayıs ayında en az 232 işçi hayatını kaybetti.
– 2021 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 972 işçi arkadaşımızı kaybettik.

Yaptıkları işe göre

232 emekçinin 193’ü ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Cinsiyete göre

İş cinayetlerinde ölenlerin 20’si kadın işçi, 212’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim, büro, metal, sağlık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

Göçmenlik durumu

Üç göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Afganistanlı ve 1’i Türkmenistanlı.

Yaşa göre

3’ü çocuk 84’ü 51 yaş ve üzerinde işçi…
Üç çocuk işçi can verdi: 7 yaşındaki Urfalı Fadime mevsimlik tarım işçisi ailesine yardım etmek için gittiği Antalya’da traktör çarpması sonucu, 15 yaşındaki Fevzi Balıkesir’de tarlalarına çalışmaya giderken traktör devrilmesi sonucu; 17 yaşındaki Ağrılı Muhammet Marmaris’te sigortasız olarak çalıştığı villa inşaatında yüksekten düşme sonucu…

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 84 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, kimya, basın, sinema, eğitim, ticaret, büro, metal, inşaat, demiryolu, gemi, sağlık, konaklama ve belediye işçileri…

Genel olarak yaş gruplarına göre ölümlere bakarsak:

-14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi,
– 15-17 yaş grubunda 2 işçi,
-18-27 yaş grubunda 17 işçi,
– 28-50 yaş grubunda 122 işçi,
– 51-64 yaş grubunda 71 işçi,
– 65 yaş ve üstü yaş grubunda 13 işçi,
-Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti.

Eğitim, tarım, inşaat, sağlık, belediye işçileri…

Ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, güvenlik, konaklama, enerji, kimya, basın ve metal işkollarında gerçekleşti:

-Tarım işkolunda 21 çiftçi ve 16 işçi hayatını kaybetti.
– İnşaatlardaki 20 iş cinayetinin 12’si Mayıs ayının son haftasında meydana geldi.
-Tespit edebildiğimiz en az 5 moto kurye arkadaşımızı kaybettik.

Örgütlülük durumuna göre

Mayıs ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 29’u (yüzde 12,5) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, kimya, eğitim, büro, ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. Genel olarak baktığımızda da salgından evvel yüzde 1-2 olan sendikalı işçi ölüm oranı salgın sürecinde yüzde 10’un üzerinde.

Covid-19, ezilme, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi…

En fazla ölüm nedenleri Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, elektrik çarpması ve boğulma.

Mayıs ayında Covid-19 nedenli ölümler yüzde 52 ile ilk sırada ve en çok meydana gelen işkolları ise şöyle: Ticaret/büro/eğitim, sağlık, belediye, güvenlik ve basın.

– 43 eğitim, 15 sağlık ve 14 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
-İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 11’i yüksekten düşme nedenli.
– Mayıs ayında en az 13 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.

İstanbul, İzmir, Muğla, Bursa, Denizli, Mersin, Samsun…

36 ölüm İstanbul’da; 14 ölüm İzmir’de; 10 ölüm Muğla’da; 9 ölüm Bursa’da; 8’er ölüm Denizli, Mersin ve Samsun’da; 7 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Ankara ve Antalya’da; 5’er ölüm Çanakkale, Konya, Sivas ve Şanlıurfa’da; 4’er ölüm Aydın, Bolu, Hatay, Manisa ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Bartın, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Sakarya, Trabzon ve Tunceli’de; 2’şer ölüm Adana, Afyon, Diyarbakır, Elazığ, Iğdır, Kastamonu, Mardin, Niğde ve Uşak’ta; 1’er ölüm Aksaray, Amasya, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Burdur, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kırklareli, Kütahya, Malatya, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van, Yalova, Yozgat, Irak, Rusya ve Somali’de meydana geldi.

Ayrıca Kontrol Et

Düzensiz Göçmenler, Göç ve İltica Anlaşması’nın Onaylanması*

"Göç paktı”, Avrupa'ya düzensiz göçlerin sayısını azaltmaya yönelik. 2023'te, yaklaşık 380 bin kişi kaçak yollardan Avrupa sınırlarını geçti. Bu rakam bir milyondan fazla insanın geldiği 2015'teki Suriyeli mülteci krizinden bu yana en yüksek sayıyı oluşturuyor.