Temmuzda en az 182, 7 ayda 1051 işçi katledildi



İSİG Meclisi temmuz ayında en az 182, 2023’ün ilk 7 ayında da en azı 1051 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, temmuz ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Yüzde 83’ünü ulusal basından; yüzde 17’sini işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından toplanan bilgilere dayanılarak hazırlanan raporda temmuzda en az 182, 2023’üm ilk 7 ayında da 1051 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Aylara göre iş cinayetleri şöyle hatırlatıldı:

Ocak’ta 116, Şubat’ta 195, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 146, Haziran’da 159 ve Temmuz’da 182 olmak üzere en az 1051 işçi hayatını kaybetti…

İSİG Meclisi’nin bu ay yayınladığı raporun girişinde Akbelen’den Dikmece’ye, Ulubey’den Kazdağları’na, Avcıpınarı’ndan Cudi’ye kadar devam eden doğa katliamlarına atıfta bulunarak mücadele edenler selamlandı.

“Akbelen’de emeğin hakkı ve yaşam hakkı mücadelesi birbirinden ayrılamaz” diye vurgulanan raporda termik santral işçilerinin doğa savunucularının karşısına çıkarılmasının yanlışlığına vurgu yapıldı. Santrallerin 2014’te Limak’a satılmasına karşı 400 gün süren madenci direnişi hatırlatılarak “Özelleştirme sürecinde direniş alanında “leşçi akbabalar” denilen ve karşı çıkılan ise Limak Holding idi. Ancak bugün sendikal bürokrasi işçileri, Limak’ın arkasında “iş kaygısı” ile yedeklemek istiyor. Yani işçilerin gözüne “iş kaygısı” perdesi çekilerek, komşusu ve köylüsü ile karşı karşıya getirmek isteniyor” denildi.

Sıcakta çalıştırma nedeniyle İzmir’de bir PTT işçisinin, Osmaniye’de de enerji işçisinin hayatını kaybettiği hatırlatılan raporda “Gerekli önlemler alınmadığı taktirde işçilerin hukuken “çalışmaktan kaçınma hakkı” var. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor. Çünkü bu hakkı ancak “örgütlü işçiler” hayata geçirebiliyor. Konumuz olan “sıcakta çalıştırma”da ise Türkiye’de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor” denildi.

MKE’nin Elmadağ Barutsan Fabrikası dinamit atölyesinde 5 işçinin öldüğü patlamanın üzerinden 38 gün geçmişken 18 Temmuz’da Kayaş’ta bulunan MKE Kapsül Fabrikası’nda dört işçinin yaralandığı patlama hatırlatılarak, MKE’de ardı ardına patlamalar yaşanmasının nedenlerine işaret edildi.

Tarım işçilerinin yollarda ölümlerindeki artışa, Hatay’da yıkım işlemleri sırasında halka solutulan asbeste değinilen raporda temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin şu ayrıntılar paylaşıldı:

Temmuz ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

Tarım, Orman işkolunda 56 emekçi (22 işçi ve 34 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 28 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 21 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 16 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 10 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 9 emekçi; Enerji işkolunda 8 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 7 işçi; Metal işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 3 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Basın, Gazetecilik İşkolunda 2 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 1 işçi hayatını kaybetti…

Temmuz ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 52 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 35 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 22 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 17 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Şiddet nedeniyle 11 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 9 işçi; İntihar nedeniyle 6 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 6 işçi hayatını kaybetti…

Temmuz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 6 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 38 işçi, 30-49 yaş arası 63 işçi, 50-64 yaş arası 47 işçi, 65 yaş ve üstü 15 işçi, yaşını bilmediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti…

Temmuz ayında 57 şehirde ve yurtdışında iki ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız:

15 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Afyon’da; 8 ölüm Antalya’da; 7’şer ölüm İzmir, Kocaeli ve Muğla’da; 6’şar ölüm Balıkesir, Manisa ve Samsun’da; 5’er ölüm Ankara, Aydın, Batman, Burdur, Bursa, Denizli ve Mardin’de; 4’er ölüm Çorum, Düzce, Edirne ve Kastamonu’da; 3’er ölüm Erzurum, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Sivas ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Adana, Ağrı, Çanakkale, Erzincan, Kütahya, Osmaniye ve Irak’ta; 1’er ölüm Aksaray, Ardahan, Bingöl, Bolu, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Hatay, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Malatya, Ordu, Sakarya, Sinop, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, Van, Zonguldak ve Yunanistan’da meydana geldi…

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayrıca Kontrol Et

Okan Külekçi: Kendini Geliştirme Tutkusu

Okan yoldaşı 22 Mayıs 2002’de, Ölüm Orucu’nun 240. gününde sonsuzluğa uğurladık.